logo F1live.cz

Chyba v jedenácté zatáčce mě možná připravila o pole position, lituje Norris

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 10. 2023

Skvělá jízda McLarenu pokračuje. Britský tým přijel do Texasu s vědomím, že tato trať mu nevyhovuje tak dokonale jako Katar. Přesto Lando Norris sahal v páteční kvalifikaci po pole position. Opakovala se tak písnička z před dvou týdnů, kdy to britskému závodníkovi nedá a musí přemýšlet, co by bylo kdyby…

Kvalifikace v Texasu přinesla nesmírně vyrovnaný průběh a bitvu čtyř týmů. Kdybychom Maxovi ponechali čas, který mu ředitelství závodu škrtlo na konci Q3, tak by se nám čtyři stáje vešly do rozestupu patnáct setin sekundy, což je přímo neuvěřitelné. Radovat se dnes mohl kdokoli, ale může se jen jeden a opět to není Lando Norris, který po Velké ceně Ruska v roce 2021 nepřidal druhou pole position v kariéře.

„Když si uvědomíme, kam by se Max pravděpodobně zařadil s ohledem na jeho celkové tempo, tak je Red Bull podle mě zřejmě stále nejrychlejší,“ řekl médiím po skončení kvalifikace Lando Norris. „Neočekával jsem, že porazíme Ferrari, takže si myslím, že je to pro nás asi očekávaný výsledek.“

„Ve skutečnosti jsme možná blíže k pole position, než jsem sám očekával. Podle mě jsme dnes měli šanci ji získat. Kdyby se mi podařilo zajet dobré kolo, možná z toho mohl být start z prvního místa, ale udělal jsem několik chyb,“ řekl Norris.

Angličana nejvíce mrzela jedenáctá zatáčka (nachází se před vjezdem na nejdelší rovinku na okruhu), která ho mohla, ale nemusela, připravit o vytouženou pole position. Je těžké vyčíslit, kolik tam ztratil. Pravděpodobně však nikdo v pátek v Austinu nezajel dokonalé kolo. „V jedenácté zatáčce se to celé pokazilo a možná trochu i v poslední zatáčce,“ řekl Norris.

„V jedenácté zatáčce jsem měl trochu problém s konzistencí při brzdění. Auto prostě zatočilo o něco lépe, než jsem očekával. Brzdil jsem později a auto lépe zatočilo. Čekal jsem, že minu vrchol zatáčky, ale ve skutečnosti jsem až příliš vyjel na obrubník. Když se vám něco takového stane v jedenácté zatáčce, tak celou následující rovinku ztrácíte čas,“ vysvětlil Norris.

„Zbytek kola, možná kromě poslední zatáčky, byl podle mě velmi dobrý. S první zatáčkou a prvním sektorem jsem byl velmi spokojen. Na dvou místech mi dnes pravděpodobně unikla pole position,“ dodal Lando.

Piastri udělal na stejném místě ještě větší chybu

Možná je s monopostem MCL60 v jedenácté zatáčce něco v nepořádku, protože na stejném místě udělal chybu i Norrisův týmový kolega Oscar Piastri. Zatímco Landu tento okamžik možná připravil o pole position, australského mladíka stál celou Q3. Jeho konečným výsledkem je tak až desáté místo.

„Nebyla to z mé strany nejlepší kvalifikace,“ přiznal Piastri. „Podarilo se mi složit pár dobrých kol, ale ne dost. Poslední pokus v Q3 byl z mé strany dost slabý. Očividně však má auto slušné tempo a v sobotu máme před sebou další pokus, abychom se to pokusili napravit. Dnešek však nebyl můj nejlepší den.“

„Zbytek víkendu se musím vyhýbat chybám, jinak je tempo monopostu obecně celkem dobré. Je jen velmi náročné dát všechno dohromady. Trať je strašně hrbolatá, díky čemuž je velmi těžké se vyhnout chybám a být konzistentní,“ dodal Piastri.

Související zprávy