logo F1live.cz

Steiner: Na hodnocení našeho balíčku je ještě příliš brzy

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2023

Haas se na Velké ceně USA představil s výrazně přepracovaným monopostem, od kterého si toho hodně sliboval. Modernizovaný VF-23 podle vzoru Red Bullu však nakonec zaostal za očekáváními, když se Hülkenberg s Magnussenem dostali jen na jedenácté a čtrnácté místo – a to i po diskvalifikaci Hamiltona s Leclercem a několika odstoupeních soupeřů. Günther Steiner sice po závodě na okruhu v Austinu připouští, že si od balíčku novinek slibovali v týmu více, ale fanoušky amerického týmu zároveň uklidňuje, že to nemusí být tak špatné, jak to vypadá. V Mexiku se prý může vše obrátit k lepšímu, stačí se jen pořádně pohrát s nastaveními.

Haas před závodem v Austinu doufal, že díky nové specifikaci monopostu zlepší aerodynamickou účinnost a také vyřeší chronické problémy s degradací pneumatik. Jak se nakonec ukázalo, zásadní zlepšení se v žádné z těchto dvou oblastí nedostavilo.

Hülkenberg a Magnussen měli problémy jak v kvalifikaci, tak ve sprintu, určité zlepšení zaznamenali až v samotném závodě. O zlepšení oproti minulosti však nemůže být řeč.

„Myslím si, že dnes to bylo určitě lepší než včera,“ vyjádřil se bezprostředně po závodě v USA Günther Steiner pro Motorsport.com. „Díky Bohu, že jsme se rozhodli vyjet z boxové uličky se změněnými aerodynamickými nastaveními,“ řekl.

Tyrolčan si uvědomuje, že Haasu se v Mexiku podaří skórovat jen za předpokladu, že zvolí ideální nastavení, což v USA kvůli tomu, že byl k dispozici jen jeden volný trénink, prakticky nebylo možné. „Musíme se blíže podívat na data a podobné věci, abychom se v Mexiku lépe trefili do nastavení,“ poznamenal.

„Věděli jsme o riziku, které se sebou přináší USA (riziko v tom smyslu, že v USA je k dispozici jen jeden volný trénink), ale myslím si, že jsme nyní mnohem moudřejší než dříve. Doufám, že to potvrdíme v Mexiku.“

Steiner upozornil, že i když se „upgradovaný“ balíček dosud o výrazné rozdíly nepostaral, neměli by se hned vzdávat. „Ještě nelze posoudit, zda je nový balíček dobrý nebo ne,“ uvedl.

„Pozitivem je, že si alespoň oba naši jezdci dnes mohli zazávodit s některými soupeři, protože v posledních pěti závodech nás jen neustále předjížděli a dnes jsme mohli i my několik z nich předjet. Ptáte se, jestli jsme (po aktualizaci) dost dobrí? Ne, musíme z toho vytěžit více. Aspoň ale jdeme správným směrem,“ uzavřel Steiner.

Související zprávy