logo F1live.cz

Japonská Super Formula byla svědkem hrůzostrašné nehody. Monopost se po nárazu rozpůlil

F9ghloXWcAA3iMu
© Twitter/@karanae_motor
Milan Kubala
Milan Kubala28. 10. 2023

Šampionát japonské Super Formuly vrcholí na okruhu v Suzuce. Na posledních dvou závodech sezóny se bude rozhodovat o držiteli titulu, ale po sobotním závodě se mluví o něčem jiném. Domácí závodník Ukjo Sasahara má za sebou nehodu, po které si může říkat, že se narodil podruhé.

Předjíždění v rychlé zatáčce 130R je vždy riskantní záležitostí. Ve čtvrtém kole sobotního závodu se právě v tomto úseku dostali do souboje pilot týmu TOM Ukjo Sasahara a Hiroki Ocu ze stáje Nakadžima Racing, ale hrůzostrašné nehodě se nevyhnuli.

Po kontaktu byli oba piloti jen pasivními účastníky. Ocu vyvázl bez následků, ale Sasaharův monopost roztříštil pneumatickou bariéru, ba přeletěl až za ni. Jak můžete vidět i na videu, poškozena nebyla jen bariéra, ale i ochranní síť. Do ni narazila zadní část Sasaharova monopostu, která se oddělila od celého předku podobně jako v případě Romaina Grosjeana v Bahrajnu 2020, což jasně ukazuje na tvrdost tohoto nárazu.

Vzhledem k poškození měli maršálové před sebou neřešitelný úkol. Ochranné pletivo neměli šanci v rozumném čase opravit, a tak po červené vlajce byl závod ukončen. Sasaharův monopost byl navíc tak poškozený, že jeho tým dokončí zbytek víkendu bez jednoho auta.

Ukjo Sasahara byl převezen do nemocnice. Lékaři konstatovali, že utrpěl otřes mozku a noc stráví ve své nemocniční místnosti na pozorování. Už v neděli by ale mohl jít zpátky domů. Další lékařskou prohlídku absolvuje v Tokiu, kde se rozhodne i o jeho účasti na závodech Super GT v Motegi.

Protože závody byly ukončeny předčasně, udělovaly se jen poloviční body, navíc se za konečné bralo pořadí z předchozího kola. Povzdechnout si může Liam Lawson, který tak ve výsledcích není evidován na pátém místě, které držel v době nehody, ale na šestém místě.

Juniorovi Red Bullu tak patří ve šampionátu třetí místo, přičemž šance na titul se výrazně zmenšily. Na lídra pořadí Ritomu Mijatu ztrácí patnáct bodů, ale v hře jich je už jen dvacet. Před sebou má navíc i Tomokiho Nodžiriho s náskokem 8,5 bodu.