logo F1live.cz

Pokud v závodě dominuje, začne se nudit, prozradil o Verstappenovi Lambiase

F1 Grand Prix of Brazil – Previews
© SAO PAULO, BRAZIL – NOVEMBER 02: Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing looks on during previews ahead of the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 02, 2023 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202311020870 // Usage for editorial use only //
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 11. 2023

Z letošních dvaceti velkých cen ovládl Max Verstappen až sedmnáct, a to mnohokrát absolutně dominantním způsobem s více než 30-sekundovým náskokem v cíli. Taková vítězství však podle Gianpiera Lambiaseho netěší ani samotného trojnásobného mistra světa, který se osamocený na čele startovního pole během závodů často začne nudit. Co konkrétně Ital na Nizozemce prozradil?

Mnoho z tohosezónních sedmnácti vítězství zaznamenal Verstappen levou zadní, když od startu až po cíl neměl de facto žádnou výraznější konkurenci. Pokud si však myslíte, že se držitel více než 50-ti triumfů z takovýchto prvenství raduje stejně, jako z těch tvrdě vybojovaných, jste na omylu.

Jeho závodní inženýr Gianpiero Lambiase totiž prozradil, že v případech, kdy vede Verstappen závod o několik desítek sekund před ostatními piloty, často ztratí motivaci, začne se – doslova a do písmene – nudit a závodění si tak, jako obvykle, jednoduše neužívá.

„Někdy mám pocit, že se (během závodu) prostě jen nudíš,“ řekl Lambiase Verstappenovi v interním podcastu Red Bullu Talking Bull. „Myslím, že i kdybychom měli 30-sekundový náskok, stále bych byl soustředěný, snažil bych se vše maximalizovat a brát všechno vážně, zatímco Max v tom okamžiku možná trochu ztratí zájem a řekne mi: ‘GP (zkratka pro Gianpiero, pozn. red.), no tak, uklidni se trochu.’“

Verstappen a Lambiase si během let vyměnili prostřednictvím vysílačkové komunikace množství zpráv, vtipných, veselých, ale stejně tak i konfrontačních, v důsledku čehož začala formule obec zejména v poslední době spekulovat nad tím, zda vztah mezi úřadujícím mistrem světa a jeho závodním inženýrem není trochu narušený.

Ital s Nizozemcem však tyto spekulace vytrvale popírají a vysvětlují, že v rámci závodů zazní sice pod vlivem emocí a napětí všelicos, ale oba se navzájem plně respektují.

„Vzájemný respekt je samozřejmě nesmírně důležitý,“ poznamenal Verstappen. „Lidé však někdy nerozumí tomu, jaký vztah mezi sebou přechováváte. Například, když v rádiu zníme trochu naštvaně, myslí si, že se hádáme. Ale není to tak. Chceme jen (ze závodů či kvalifikace) vytěžit maximum. Někdy ve vysílačce zvýším hlas, protože jsem během závodění plný adrenalinu. Stejně chce co nejlepší výsledek dosáhnout i GP, a proto někdy vedeme docela vášnivé rozhovory.“

„Pro mě je to způsob, jakým rád přistupuji k našemu víkendu a k našim závodům, protože když jsem naštvaný, nespokojený s určitou situací nebo cokoliv jiného, řekne mi: ‘rozumím’ nebo ‘díky za zprávu’. Stejně tak se ho vždy zeptám i já: ‘Co se děje?’ Oba jsme v tom totiž spolu a chceme dosáhnout co nejlepšího výsledku. Proto je samozřejmě velmi důležité, abychom se navzájem respektovali,“ dodal Verstappen.