logo F1live.cz

Tři závody, čtyři body. Frustrující, přiznává Piastri

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 11. 2023

I když se McLaren na americké závody příliš netěšil, protože tyto tři okruhy neměli monopostu MCL60 zvlášť vyhovovat, stáj z Wokingu nakonec příjemně překvapila. Před víkendem v Austinu se mluvilo i o celkovém třetím místě a souboji s Ferrari, ale obrovská smůla Oscara Piastriho nakonec přinutila McLaren soustředit se na závěr sezóny na boje s Aston Martinem.

I když byla po víkendu v Kataru ztráta McLarenu na Ferrari stále poměrně velká, monopost MCL60 předvedl v Singapuru, Japonsku a Kataru fantastické výkony, které umožňovaly Landovi Norrisovi a Oscarovi Piastrimu pomýšlet na smazání 68-bodové ztráty na Ferrari. Obavy přiznali před víkendem v Texasu i piloti červeného týmu. Scuderia však nakonec dokázala odrazit útoky McLarenu a britský tým má nyní jen teoretické šance na třetí místo, protože před posledními dvěma víkendy ztrácí 80 bodů a v hře jich je už jen 88.

Důvodem jsou i tři velmi nevydařené víkendy Oscara Piastriho. I když se jely dva sprinty a v hře bylo dohromady 94 bodů, australský mladík získal jen čtyři. Na amerických okruzích si nezkušený závodník odbyl svou soutěžní premiéru, ale přesto můžeme tento výsledek připsat hlavně na vrub smůly (dvě nezaviněné nehody v prvním kole), ne nedostatku zkušeností. Sám Piastri to však vidí trochu jinak.

„V soubojích v prvních kolech jsem se nechal připravit o příliš mnoho z výkonnosti mých pneumatik,“ přiznal rodák z Melbourne, kterého cituje Auto Motor und Sport. „Pneumatiky se tak v pozdější fázi stintu přehřívaly.“

„I když to byly frustrující poslední tři závody, stále jsem se toho hodně naučil. Zvláště v Brazílii, kde jsem byl po kolizi v prvním kole o kolo zpět s poškozeným autem, to pro mě byla dobrá škola. Tato lekce mi pomůže příští rok,“ řekl s nadějí Piastri.

Po třetím místě v Japonsku, druhém místě v Kataru a sprintovém vítězství na okruhu Losail byl Piastri novým hrdinou Formule 1. Po třech závodech na americkém kontinentu se o něm sotva mluvilo. Nezkušenost a prostá smůla při kolizích v prvním kole v Austinu a Brazílii mu znemožnily dosáhnout na velké body.

„Austin jsem již znal ze svých předchozích zkušeností, i když pocit na hrbolcích byl letos zcela odlišný od předchozích generací monopostů, které jsem tam měl možnost testovat,“ říká Piastri. „Mexiko je zase okruh, který nabízí extrémně malou přilnavost a nachází se tam množství pomalých zatáček, ve kterých tyto auta prostě nejsou dobrá. Jen těžko jsem se tam dostával do rytmu.“

V Brazílii pak australskému nováčkovi zkomplikovaly život výkyvy počasí a sprintový formát. Celkově je však hlavním důvodem neúspěchu zejména Piastriho nezkušenost. Sám Oscar byl nucen přiznat, že ve Formuli 1 je situace diametrálně odlišná než v juniorských kategoriích. „Ve Formuli 2 stojíte proti soupeřům, kteří na daném okruhu možná jeli dvakrát. Nyní však čelím jezdcům jako Fernando Alonso, který ve své kariéře závodil v Sao Paulu dvacetkrát,“ konstatoval Piastri.

Související zprávy