logo F1live.cz

Norris ze své nehody neviní okruh ve Vegas: Byla to kombinace více věcí

F-AizzTW0AAamyl
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 11. 2023

Lando Norris zažil v Las Vegas velmi nepříjemný víkend. Kvalifikace mu vůbec nevyšla a nedělní závod se pro něj skončil ve třetím kole velmi tvrdou nehodou, po které musel absolvovat návštěvu nemocnice. Jeho šéf Andrea Stella po závodě médiím řekl, že hlavní příčinou nehody byl hrb na trati. Ačkoliv Lando uznal, že asfalt rozhodil jeho McLaren, rozhodně se za něj nesnažil skrývat.

Určitě šlo o velmi tvrdý a nepříjemný náraz. Na jedné straně se takové věci v motorsportu stávají, stačí pár centimetrů nebo nesprávný úhel a jste z vás pasažér, na druhé straně je Norris jediným jezdcem, kterému se něco takového v Las Vegas stalo. Ke cti mu slouží, že se o pár dní později nesnažil vymlouvat na stav okruhu.

„Byla to kombinace více věcí,“ popsal Norris příčiny své nehody novinářům v Abú Zabí. „Tím zřejmým je poměrně velký hrb na trati, pak studené pneumatiky a také nižší světlá výška než normálně (hlavně kvůli plné nádrži, pozn. red.). Bylo to vlastně poprvé, kdy jsem v tomto místě následoval tolik aut. V takovém provozu máte ještě méně přilnavosti. Pár dalších drobností znamenalo, že hrb měl na auto ještě větší vliv než obvykle.“

„Myslím si, že jsem ho musel trefit pod nějakým horším úhlem než normálně. Přece jen jsem věděl, že tam je a musím si dát pozor. Zdá se, jako by to mělo na auto mnohem větší vliv než dříve. Možná v tom tedy bylo i trochu smůly,“ dodal Norris.

Ten také dostal otázku, zda by trať změnil, čímž byl vlastně konfrontován se stanoviskem svého šéfa. Ve srovnání se Stellou však odpověděl trochu odlišně. „Jak jsem řekl, byla to kombinace více věcí a je dost nepravděpodobné, že se to stane znovu. Kdybych udělal všechno opět úplně stejně, neexistuje jistota, že to také skončí stejně,“ řekl Norris.

„Možná stačilo jít o třicet centimetrů více doprava nebo doleva, možná kdybych měl před sebou o jedno auto méně nebo vypnul baterii o něco později, výsledek by byl jiný. Je v tom množství proměnných. Podle mě je tedy trať samotná v pořádku. Není to nejlepší okruh, na kterém jsem kdy jel. Myslím si však, že málo přilnavý asfalt pro jezdce všechno ještě zhoršil,“ dodal Lando.

Ten byl po nehodě převezen do nemocnice. Přestože vyšetření v zdravotnickém středisku na okruhu skončila dobře, delegát FIA nařídil další testy v nemocnici. Při takových zprávách nám vždy přeběhne mráz po zádech, ale Norris ujišťuje, že všechno bylo v pořádku.

„Upřímně, necítil jsem se špatně. Chtěli jen provést množství kontrol. Zdá se, že je to dnes nějaká nová norma. Byl jsem v pořádku. Asi jste slyšeli, že jsem byl docela zadýchaný. V momentě nárazu jsem pravděpodobně vydechoval nebo se nadechoval v nesprávný čas. Asi mě to trochu překvapilo,“ konstatoval Norris.

„Všechno se stalo velmi rychle a byl to poměrně tvrdý náraz. Byl jsem ale v pořádku a nic mě netrápilo. Spíš jsem byl frustrovaný. Doporučili mi, abych se na pár dní uvolnil a relaxoval, ale to je všechno. Když jsem vyskočil z auta, byl jsem trochu otřesený a překvapený, ale potom už bylo všechno v pořádku,“ uzavřel rodák z Bristolu.