logo F1live.cz

Vasseur stále věří ve druhé místo: Máme dobré tempo a všechno je možné

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 11. 2023

Ferrari opět usíná s pocitem, že nevyužilo všechny své příležitosti. Zatímco druhé místo Charlese Leclerca je výsledkem jako z říše snů, vyřazení Carla Sainze už v Q1 se dalo za všech okolností zabránit. Ani Mercedes se však nemá po sobotě čím chlubit a boj o celkové druhé místo Poháru konstruktérů je stále otevřený.

O čtyři body víc než Mercedes, to je vše, co Ferrari potřebuje. Protože Scuderia slavila vítězství v Singapuru, v případě rovnosti bodů – a v případě, že Mercedes v Abú Zabí nevyhraje – bude oslavovat druhé místo právě partička kolem Frédérica Vasseura. Ten byl po sobotní kvalifikaci optimisticky naladěn, ačkoliv spokojený mohl být jen z poloviny.

„Kvalifikace byla pro nás trochu jako na horské dráze. Stát se mohlo opravdu cokoliv a v určitém okamžiku jsem se obával, že předčasně skončí v kvalifikaci i Charles,“ řekl Vasseur. „Velmi záleželo na vašem přípravném kole, ale myslím si, že nakonec jsme trochu lépe pochopili, jaký musíme zvolit přístup a Charles odvedl fantastickou práci. Teď musíme získat body a hlavně získat o čtyři body víc než Mercedes. Všechno je možné.“

„Nikdo nedokáže předvídat, co přinese neděle, ale myslím si, že máme tempo. Je jasné, že potřebujeme získat body s oběma auty. Carlosovi naplánujeme agresivní strategii a uvidíme, co to nakonec přinese,“ dodal Vasseur.

Věčná škoda, že navzdory zlepšené formě je závěr sezóny plný promarněných příležitostí. Jistě, poklop kanálu v Las Vegas mohlo Ferrari ze své pozice těžko ovlivnit, ale únik paliva v Kataru, diskvalifikace Charlese Leclerca v Austinu a problém v zahřívacím kole v Brazílii jsou všechno zcela zbytečné ztráty, které mohou Ferrari v neděli mrzet stejně jako předčasné vyřazení Carla Sainze už v Q1.

„Bohužel jsme ho poslali na trať pozdě. Dostal se do provozu a nemohl se pořádně připravit. Věříme ale, že v neděli se může posunout výš. Auto se teď zdá být celkem konzistentní i během dlouhých stintů a proto jsme přesvědčeni, že můžeme bojovat o druhé místo v Poháru konstruktérů. Musíme se soustředit jen na sebe,“ odkázal Vasseur.