logo F1live.cz

V neděle bývám mimořádně silný, už jen doladit ty soboty, hodnotí své účinkování Pérez

Max Verstappen
© RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár29. 11. 2023

Být sebevědomý je ve Formuli 1 důležitá věc. Piloti však ruku v ruce se sebevědomím potřebují být i sebekritičtí – a to je zřejmě vlastnost, kterou Sergio Pérez nedisponuje. Mexičan totiž označil svou letošní závodní rychlost za „mimořádně dobrou“. Jaksi ale zapomněl na to, že na svého týmového kolegu ztrácel v průměru hned několik desetin na kolo. No co, stává se.

Pérez se během sezóny několikrát chystal na velké činy. Nejprve chtěl Verstappena vyzvat v boji o titul, o něco později chtěl alespoň příležitostně vyhrávat. Nakonec se nesplnilo ani jedno, ani druhé. Jediné, co z naslibovaného se rodákovi z Guadalajary podařilo dotáhnout do úspěšného konce, byl zisk druhého místa v šampionátu.

Tato skutečnost zřejmě vrátila Pérezovi ztracené sebevědomí. Mexičan se totiž okamžitě po skončení ročníku nechal slyšet, že o rok už vytoužený titul získá. Uvidíme. Aby toho nebylo málo, perlil i v dalších ze svých rozhovorů. V jednom z nich se například vyjádřil, že mu závodní rychlost v roce 2023 nechyběla – ba co více, byla „mimořádná“. Aspoňže správně usoudil, že ta kvalifikační už tak mimořádná nebyla.

„Domnívám se, že má nedělní forma byla letos mimořádně silná. Jen díky tomu se mi podařilo skončit v šampionátu na druhém místě,“ poznamenal Pérez, který zřejmě nestihl zmínit, že disponoval jasně nejrychlejším monopostem na startovním poli.

„Soboty však byly v této sezóně mimořádně náročné. Je to něco, na čem musíme pracovat a zajistit, abychom se v tomto ukazateli směrem do příštího roku zlepšili.“ V tomto ohledu bude mít Pérez tedy co dělat. Zatímco Verstappenova průměrná startovací pozice byla 3,2, startovací pozice jeho staršího týmového kolegy se zastavila na čísle 9,3.

Dva dny po uskutečnění posledního závodu sezóny se Pérez představil na trati opět. V úterý byly totiž na programu posezónní testy, ve kterých zajel Checo, jak zní jezdcova přezdívka, čtvrtý nejrychlejší čas. Severoameričana doplnil ve druhém Red Bullu pro tentokrát šampión Formule E Jake Dennis, od kterého byl druhý muž uplynulého šampionátu o bezmála sekundu rychlejší.

„Je velmi důležité, abychom mohli spolu s týmem absolvovat takové dny, protože tak můžeme pracovat na určitých domácích úkolech a být produktivní. Red Bull zažil dominantní sezónu, ale v mém případě byla dost náročná. Je to ovšem tak, jak to je. Jsem si jist, že v příštím roce budeme mít opět skvělé auto. Věřím, že mé výkony budou o něco vyrovnanější a že budeme dominovat i nadále.“

Péreza potěšila příležitost zajezdit si na posezónních testech na úkor Maxe Verstappena. Rozhodně by se ale nebránil tomu, aby bylo takových dní v průběhu sezóny k dispozici o něco více.

„V dnešní době nemáte k dispozici žádné testy,“ postěžoval si 33letý závodník. „A pokud je i k dispozici máte, jste během nich v mnohém omezování a máte k dispozici pouze určité pneumatiky a určitý čas. Celkově jsem však za uplynulou sezónu vděčný. Naučila mě totiž hodně o autě či filozofii v Red Bullu. Také mnohem více rozumím konceptu auta, což je něco, co se mi snad v příští sezóně sejde,“ doplnil Pérez.