logo F1live.cz

V novém roce už žádná příliš vysoká očekávání, říká Vasseur

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 12. 2023

Ferrari jelo na začátku roku 2023 na vlně velkých očekávání. Po úspěšném vstupu do sezóny 2022, ale s novým autem, novým šéfem a novým hlavním stratégem se Scuderia chystala zahájit v roce 2023 protiofenzívu. Ta však skončila v podstatě už na předsezónních testech, kdy začalo být jasné, že nejen Red Bull, ale i Aston Martin má nad Ferrari převahu. Frédéric Vasseur by se teď rád vyhnul přehnaným očekáváním.

Nelze říci, že by si Fred chtěl se svým týmem klást nízké cíle. Chce se jen vyhnout tradičním obrovským očekáváním, což je v případě Ferrari přímo herkulovský úkol. Celé Itálie se opět bude dívat a opět bude očekávat dokonalost, které však Scuderia předvedla v poslední dekádě velmi málo. Vasseur se v zimě pravděpodobně bude pokoušet o minimalizaci tlaku na svůj tým.

„Určitě si myslím, že očekávání byla na začátku sezóny nastavena vysoko,“ řekl šéf Ferrari. „Po pár kolech v Bahrajnu jsme rychle pochopili situaci, dokonce už po pár kolech na simulátoru při přípravě na Bahrajn.“

„Raději však budu myslet na reakci týmu v této sezóně. Zažili jsme náročné chvíle, ale pamatuji si naši odpověď po Džiddě, Miami, Španělsku či Zandvoortu. Právě Nizozemsko není vůbec daleká historie a tam jsme ztratili téměř kolo. Myslím si tedy, že ve srovnání se Zandvoortem jsme kolektivně udělali obrovský krok vpřed, což je skvělé směrem do budoucna. Je to progres, na kterém můžeme v novém roce stavět,“ dodal Vasseur.

Ferrari si v roce 2022 k titulovému boji alespoň přivonělo, zatímco v této sezóně mu bylo na míle vzdálené. I když tento ročník přinesl pozitiva, tak negativa určitě výrazně převažují. Rozhodnutí pokračovat s loňským konceptem se Ferrari nevyplatilo a na bahrajnských předsezónních testech můžeme očekávat úplně nový design.

„Nevím, jestli to bude v nové sezóně lepší, nikdo to neví. Tento byznys je však vždy záležitostí porovnávání. Pokud zrychlíte o sekundu a ostatním se podaří získat jednu a půl sekundy, tak vypadáte hloupě. Když však těch pět desetin najdete vy, tak jste hrdinové,“ říká Vasseur.

„Nechci být příliš optimistický, protože to byl pravděpodobně jeden z našich problémů v minulé sezóně. Musíme jen myslet na svou práci a nepřemýšlet nad výsledkem šampionátu dříve, než na závěrečném galavečeru FIA při příležitosti udělování cen,“ dodal Fred.