logo F1live.cz

Max udělá chybu, jen ho musíme dostat pod tlak, říká Vasseur

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 12. 2023

Zastaví někdo Red Bull a Maxe Verstappena? V roce 2023 se nikdo takový nenašel. Nizozemský závodník zažil naprosto hladkou sezónu, vyhrál devatenáct závodů a stále čeká na vyzývatele. V nové sezóně se jím bude chtít stát nejeden z jeho soupeřů, ale i kdyby se jejich týmy dotáhly, Nizozemec působil v roce 2023 neporazitelně. Podle šéfa Ferrari Frédérica Vasseura se však celkový obraz změní, když se Verstappen ocitne pod tlakem.

Nikdo není neomylný, i když to tak při pohledu na Maxe v roce 2023 rozhodně nevypadalo. Nenašel se nikdo, kdo by ho dokázal vyzvat. Jeho týmový kolega Sergio Pérez v nejdominantnějším monopostu jen s obtížemi uhájil celkové druhé místo a monoposty ostatních týmů prostě nestíhaly.

Verstappen jel naprosto hladce a prakticky bez tlaku. To chtějí v příští sezóně změnit mnozí včetně orchestru pod vedením dirigenta Frédérica Vasseura. „Nevím, jestli o tom někdo pochybuje, ale Max má za sebou prostě mega sezónu,“ prohlásil francouzský manažer. „Na prvních dvou nebo třech závodech bojoval s Checem a pak jel ve vlastní lize.“

„Celkem evidentně neudělal během celé sezóny žádné chyby. Když se trápil v kvalifikaci, jako například v Džiddě, byl za tím technický problém. Kromě toho však jel vždy vpředu, vždy dobře odstartoval a vyhnul se kolizím. Jedinou výjimkou bylo Vegas,“ řekl Vasseur, který však velmi dobře ví, jak se to dá změnit.

„Myslím si však, že když se k němu dostaneme trochu blíže… nechci říct, že jsme ho dostali pod tlak, protože to by nebyla pravda, například v Abú Zabí určitě nebyl pod tlakem. Byl však pod trochu větším tlakem než například v Zandvoortu nebo na dalších závodech, kdy přímo létal,“ říká Fred.

Podle jeho slov Ferrari možná zlepšilo formu na konci sezóny, ale rozhodně se nedostalo dostatečně blízko, aby nizozemskému šampionovi znepríjemnilo život. „Není pochyb, že po celou sezónu dominoval. Udělá více chyb, když se dostane pod tlak. Nikdo ho však do této pozice nedostal, možná kromě nás na posledních dvou nebo třech závodech, případně Carlos v Singapuru. Tehdy začal dělat nějaké chyby nebo se jich dopustil jeho tým při nastavení monopostu. Nejsme daleko od toho, abychom na něho dokázali takto zatlačit,“ odkázal Vasseur.