logo F1live.cz

Pérez neuvažuje o odchodu: Nechci odejít takhle

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 12. 2023

Sergio Pérez má za sebou pravděpodobně nejtěžší sezónu ve své kariéře. Ani v roce 2020, kdy mu hrozil nedobrovolný odchod z Formule 1, se pravděpodobně takto neobával. Úlevu mu přinesl až konec roku, kdy se mu podle vlastních slov podařilo posunout věci výrazně dopředu.

Za bod obratu označil mexický jezdec Velkou cenu Kataru, na které sotva získal body. Ta byla v prudkém kontrastu se závodem v Baku, kdy odrazil útoky Maxe Verstappena a ujal se vedení v šampionátu. Na dalším podniku v Miami startoval z pole position, ale právě tento závod přinesl zlom. V Barceloně začala jeho negativní série, kdy se pětkrát po sobě nedostal do Q3. Proč tedy čekal až do Kataru, kde skončil desátý s 80sekundovou ztrátou na týmového kolegu?

„Protože Katar byl můj nejhorší víkend za dlouhou dobu, pravděpodobně také nejhorší víkend, jaký jsem zažil ve Formuli 1,“ prohlásil Pérez v rozhovoru pro Motorsport.com. „Bylo to opravdu tak slabé, že jsem si řekl: ‚Nemůže to být tak hrozné. Určitě se něco děje.‘ Když máte dva závody za dva týdny, tak nemáte dost času, abyste se vším prokousali. Měl jsem pocit, že potřebuji nějaký čas, abychom pochopili, kterou cestou jsme šli.“

„Očividně jsme nabrali nějaký deficit z hlediska nastavení auta. Hráli jsme si s ním víkend co víkend a nedokázali jsme postoupit. Když jsme to vyřešili, dokázali jsme pochopit mnoho věcí, které jsme se snažili kompenzovat. Ve skutečnosti to znamenalo, že jsme věci nedělali správně,“ vysvětluje mexický jezdec.

„Na jedné straně to bylo opravdu dobré. Samozřejmě, nebylo dobré, co se stalo a co tomu předcházelo, ale svým způsobem bylo dobré, že to náš tým posílilo,“ dodal Pérez.

Nepatří k těm, kteří utíkají z boje

Ten se letos musel vypořádat nejen s vysokými porážkami a poklesem formy, ale také s nekonečnými spekulacemi. Jeho budoucnost byla zpochybňována prakticky týden co týden. Pokud se mu nedařilo, dohady vždy silněly. Nakonec to vypadá, že všechny útoky ustál a sezónu 2024 nakonec začne jako pilot Red Bullu. Nikdy ho prý ani nenapadlo, že by odešel sám a dobrovolně.

„Ne, protože to by byla nejjednodušší úniková cesta v těžkých časech,“ říká Pérez. „Nejsem typ člověka, který by se vzdal v této fázi kariéry a chtěl odejít takhle. Nad něčím takovým bych nikdy ani neuvažoval.“

„Uvědomuji si svůj díl odpovědnosti a nejsem člověk, který by obviňoval lidi kolem sebe za výsledky. Na konci dne jsem to já, kdo přebírá odpovědnost a také jsem to byl já, kdo potřeboval celou situaci otočit,“ řekl Mexičan.

Nad spekulacemi, které obklopují jeho osobu, nikdy nepřemýšlel. Prý ani případné nasazení Daniela Ricciarda mu nedělá vrásky. „Abych byl upřímný, jako jezdec jsem o tom vůbec neuvažoval. Více jsem se soustředil na to, abych si užíval své víkendy. Některé byly tak náročné, že mě nebavily. Jsem tu, protože stále miluji a baví mě, co dělám. Proto jsem opravdu chtěl celou situaci otočit,“ říká Pérez.

„Během několika měsíců jsem zažil opravdu těžké chvíle. Z boje o titul jsem se dostal do divokých vod a nedokázal jsem v autě nabrat sebedůvěru. Když však chcete být pilotem Red Bullu, musíte být psychicky odolní. V tomto ohledu mě to posílilo. Ze špatných dnů se toho naučíte mnohem více než z dobrých dnů,“ uzavřel Pérez.