logo F1live.cz

Pérez ví, co je klíčem k nové smlouvě s Red Bullem: Musím být konzistentní

Max Verstappen
© RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2023

Sergio Pérez má za sebou pravděpodobně nejnáročnější sezónu ve své dosavadní kariéře. Jeho neschopnost postoupit do třetí části kvalifikace s nejdominantnějším monopostem všem vyrazila dech. Jeho osobu tak po celý rok obklopovaly spekulace, které většinou odrazil tvrzením, že přece má platnou smlouvu i na rok 2024. Tento argument však už přestává platit.

Pérez začal sezónu dobře a nikdo se na jeho budoucnost neptal. Po vítězství v Ázerbájdžánu a pole position v Miami se o něm skutečně mluvilo jako o kandidátovi na titul. Během víkendu v Barceloně však začal jeho postupný pád, který vyvrcholil až podzimními spekulacemi o konci jeho kariéry. Pérez ví, že pokud se jim chce tentokrát vyhnout a zajistit si další budoucnost v Red Bullu, musí být dostatečně rychlý od začátku do konce.

„Chci být konzistentní a vybudovat si platformu,“ řekl v rozhovoru pro Motorsport.com. „Letos nám chyběl progres. Začal jsem opravdu dobře a byl jsem na stejné úrovni jako Max. Jednoduše jsem se však nedokázal vyvíjet během sezóny. Dokonce jsem někdy nejenže neudělal krok vpřed, ale přímo couvl. Mou hlavní prioritou je tedy pokrok během sezóny.“

Pérez ví, že měl v roce 2023 stejný problém jako v sezóně 2022. Když tým nasadil nějaká vylepšení a auto pozměnil, přišel propad formy. Přizpůsobení jízdního stylu unikátním požadavkům vývoje Red Bullu byl pro něj problém, zatímco jeho týmový kolega Max Verstappen to zvládal bez větších problémů. Mexičan nedokázal v pátečních trénincích vhodně nastavit svůj monopost, což ho v sobotu a v neděli postavilo před herkulovský úkol.

V roce 2023 začaly problémy v Barceloně, kde Pérez nepostoupil do Q3. Na ten víkend vzpomíná: „Měl jsem pocit, že auto je jiné a musel jsem při jízdě mnohem více přemýšlet než předtím. Byl to trochu zvrat v mé sezóně.“

„Začátek roku a prvních pět nebo šest závodů se nám dařilo, ale potom jsme nedokázali postupovat spolu s autem. To mi v této sezóně chybělo a chci to výrazně zlepšit směrem do příštího roku. Díky těmto problémům jsem skutečně mnohem lépe pochopil, jak nastavuji auto a kterým směrem se musím ubírat, když se objeví komplikace. Myslím si tedy, že příští rok nás to určitě posílí,“ dodal Pérez.

Využít k tomuto účelu prý chce i zimní přestávku. „Během zimy si spolu s inženýry najdeme čas, abychom si všechno prošli. Kromě toho se soustředíme i na to, abychom dokázali postupovat během sezóny. Myslím si, že to je hlavní. Při pohledu na začátek roku je jasné, že bychom měli mít mnohem lepší sezónu, kdybychom dokázali postupovat,“ vzkázal Mexičan.