logo F1live.cz

Na začátku sezóny nebudeme mít všechno „plně maximalizované“, upozorňuje Brown

Zak Brown
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2023

Všichni si pamatujeme na začátek letošní sezóny, kdy při představení nového monopostu MCL60 stanul Zak Brown a přiznal světu, že vývoj jeho týmu zaostává. Nový monopost se objevil až v pozdější fázi sezóny. Za tento přístup si McLaren vysloužil nemalou kritiku, ale protože ve druhé polovině sezóny povstal z popela jako bájný fénix, nikoho to nakonec netrápilo. Teď se zdá, že Brown vsadil na stejný způsob komunikace.

„Skutečný“ McLaren MCL60 se objevil až v Baku a ani tam tým nijak neexceloval. Byla to až vylepšení v Rakousku a Británii, která tým katapultovala na špičku. Poté už každý zapomněl na přímo tragickou formu týmu z úvodu roku. Dokonce se tím McLaren dnes chlubí a na sociálních sítích zveřejnil příspěvek, kterým potvrdil, že zatímco před Rakouskem získal pouze sedmnáct bodů, po něm hned 285.

Něčím takovým se Ferrari skutečně pochlubit nemůže, když nechce být sežráno zaživa vlastními tifosi. Zdá se však, že Zakovi Brownovi se vyplatilo nastavit očekávání nízko a i před sezónou 2024 varoval své fanoušky, že nové auto nebude hned od úvodu v dokonalé formě. „Máme vše, co potřebujeme, ale potřebujeme trochu více času,“ prohlásil Brown.

„Na vylepšeních se nepodílely některé z našich nejnovějších technologií. Teď máme nový větrný tunel, nový simulátor, novou výrobní linku, což je pro nás celkem vzrušující, protože jsme je dosud nepoužívali. V McLarenu máme opět skvělé lidi a získali jsme několik velkých posil. Ty však přijdou až v lednu a pro nás se rok 2024 vlastně už začal,“ říká generální ředitel stáje z Wokingu.

Naráží samozřejmě na Davida Sancheze a Roba Marshalla, kteří se k McLarenu připojí po novém roce. Jejich vliv na nový monopost nebude tak velký, protože první závod sezóny 2024 se uskuteční už 2. března. Brown proto opět vyzývá k trpělivosti. „V lednu budeme mít všechno na svém místě, ale rok 2024 už začal, takže si myslím, že až v roce 2025 budeme mít všechno maximalizované. Přesto mám ze sezóny 2024 dobrý pocit,“ říká americký businessman.

„Šéf Andrea Stella a celý tým odvedli skvělou práci a vylepšení fungovala fantasticky. Jezdci odvádějí vynikající práci a naše pohonná jednotka Mercedes dodává skvělý výkon,“ dodal spokojený Brown.

Související zprávy