logo F1live.cz

Když jsme vyhrávali my, pravidla se vždycky měnila, prohlásil Montezemolo

F1 Grand Prix of Las Vegas – Race
© LAS VEGAS, NEVADA – NOVEMBER 18: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB19 leads Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Ferrari SF-23 at turn one during the F1 Grand Prix of Las Vegas at Las Vegas Strip Circuit on November 18, 2023 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Chris Graythen/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202311190049 // Usage for editorial use only //
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 12. 2023

Další sezóna je za námi, což je tradičně příležitostí k udílení různých cen a pořádání galavečerů. Caschi d’Oro patří k tradičním italským akcím tohoto druhu a na jeho 58. ročníku se zúčastnil i Luca di Montezemolo, jehož názory jsou na Apeninském poloostrově velmi populární. Sám říká, že stále je velkým fanouškem Formule 1.

„Jsem velmi rád, že se mohu zúčastnit této akce. Stále si pamatuji, jak se mi podařilo přesvědčit Enza Ferrariho, aby se jí v 70. letech zúčastnil. Přivést sem Nikiho Laudu bylo vždycky také výzvou, protože on se nerad bavil s novináři,“ prohlásil Montezemolo na Caschi d’Oro. Jeho vzpomínky na působení v Maranellu v 70. letech (tehdy pracoval jako sportovní ředitel) nebo zlatou éru kolem Jeana Todta na začátku milénia (to už byl prezidentem Ferrari) patří k zlatému fondu italského motorismu.

Montezemolo si v Itálii užívá úctu a respekt, jakým se může pochlubit jen málokdo. Je to až neuvěřitelné, jaké hvězdy se tehdy setkaly v Maranellu. Mnozí z nich působí ve Formuli 1 v různých funkcích dodnes. Není proto divu, že Luca je hrdý jako páv, když si na tyto časy může zavzpomínat na veřejnosti.

„Jsem velmi hrdý, že jsem mohl spolupracovat s osobnostmi jako Jean Todt, Stefano Domenicali, Andrea Stella, Massimo Rivola a mnohými dalšími. Todt se stal prezidentem FIA, Domenicali generálním ředitelem Liberty Media, Andrea Stella je šéfem McLarenu a Rivola výkonným ředitelem Aprilie. To vše znamená, že jsem měl tým s velkým potenciálem, ale tito lidé také vyrostli díky vlastním zásluhám a dobrému prostředí ve Ferrari,“ řekl Montezemolo, který ještě vynechal celou řadu dalších osobností jako James Allison, Nikolas Tombazis nebo Aldo Costa.

Jak se ale Lucovi líbí současná Formule 1? Přes nelichotivé výsledky Ferrari a dominanci jednoho týmu se mu prý líbí. Jednu věc by ale rád změnil, kdyby to měl ve své moci. „Současná Formule 1 se mi líbí kromě přehnaného zaměření na městské okruhy (v roce 2024 budou tvořit přesně třetinu kalendáře, pozn. red.). Podle mě jsou fajn, ale neměli bychom to s nimi přehánět,“ řekl Montezemolo, kterému příliš nevadí ani totální dominance jednoho muže a jednoho týmu.

„Současná Formule 1 je zajímavá a nepředvídatelná, dokonce i když absolutně dominoval Verstappen a Red Bull. Viděli jsme zajímavé závody bez ohledu na to, kdo je nakonec vyhrál. Ačkoliv v dobách, kdy jsme vyhrávali my, se každý rok měnila pravidla, aby byla F1 zajímavější,“ dodal 76-letý rodák z Bologne.