logo F1live.cz

Představí se Verstappen ve Ferrari? Každý by ho chtěl, říká Vasseur

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 12. 2023

Nejčerstvější zprávy z Maranella hovoří o tom, že jezdecká dvojice se tak brzy měnit nebude. Zatím však nikdo neumí předpovědět, co se stane po vypršení kontraktů Charlese Leclerca a Carlose Sainze. Mohl by se do červené kombinézy obléci například Max Verstappen? Šéf Ferrari Frédéric Vasseur nic nevylučuje.

Verstappenova smlouva s Red Bullem platí až do roku 2028, takže jeho rozloučka s červenými býky je ještě velmi vzdálená. Holanďan sám avizuje, že ve formuli jedna nechce být navěky, ale to neznamená, že by kariéru nemohl ukončit právě v Maranellu.

Frédéric Vasseur se na tradiční vánoční tiskové konferenci s médii usmál po otázce, zda právě Max Verstappen je tou klíčovou ingrediencí ve vítězném receptu Red Bullu. Je pravda, že oba tituly by vyhrál se slušným náskokem i bez pomoci Sergia Péreze… “Při pohledu na výsledkovou listinu je evidentní, že bez Maxe by tento šampionát vypadal jinak. Takto se však nedá argumentovat, protože Max je součástí této hry a je třeba ho posuzovat společně s autem.”

V posledním desetiletí se i takoví mistři světa jako Sebastian Vettel a Lewis Hamilton přesvědčili o tom, že bez auta to prostě nejde. Vasseur tedy případné spojení značky Ferrari a Maxe Verstappena nevylučuje, ale uvědomuje si, že Scuderia má deficit někde jinde.

“Myslím si, že kdybyste takovou otázku položili všem deseti šéfům týmů na roštu, všichni by odpověděli, že by ho chtěli mít ve svém týmu,” komentuje Verstappenovu jezdeckou atraktivitu Vasseur. “Max má však smlouvu do roku 2045,” zažertoval na margo Holanďanova kontraktu, který ve skutečnosti vyprší v roce 2028.

“My se však potřebujeme soustředit na naše věci a nemrhat energií u takovýchto témat. Není to jen o jezdcích, je třeba se dívat na celek. Takže toto není téma, které bychom dnes potřebovali rozebírat, ale na druhou stranu říkám: Nikdy neříkej nikdy,” upozornil francouzský inženýr.

Ferrari na své jezdce nedá dopustit, ale přece jen se během sezóny spekulovalo o všem možném. Vedení Scuderie mělo nabídnout kontrakt Lewisovi Hamiltonovi, ale Frédéric Vasseur se nad těmito spekulacemi jen usmál.

“S Lewisem se bavím už 20 let. Setkávám se s většinou lidí na startovním roštu, kteří pro mě jezdili,” poznamenal Vasseur s odkazem na rok 2006 a Hamiltonovo působení v sérii GP2, ve které byl jeho týmovým šéfem. “V Baku jsme měli jeden takový rozhovor a pak se to všechno rozjelo. Kdyby však s námi podepsal kontrakt pokaždé, když jsme se spolu bavili, tak by mě to stálo celý majetek!”

Realita má jinou tvář. Ferrari chce prodloužit kontrakty svým jezdcům, k čemuž mělo údajně dojít už dříve. “Program má skluz, protože konec sezóny byl velmi vyčerpávající,” objasnil Vasseur. “Naším současným cílem je uzavřít to před startem šampionátu. V každém případě současné kontrakty platí ještě třináct měsíců a Mercedes potvrdil nové smlouvy až v srpnu. Proto nám tato téma nedělá starosti.”