logo F1live.cz

Piastri očekává od McLarenu v příštím roce více

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 12. 2023

Pokud by někdo po katastrofálním úvodu sezóny slíbil dámám a pánům v McLarenu celkové čtvrté místo v Poháru konstruktérů a 302 bodů, pravděpodobně by to brali všemi deseti. Stáj z Wokingu bude po takovém výkonu čelit v sezóně 2024 mnohem vyšším očekáváním a k vlaku naděje se připojil i pilot stáje Oscar Piastri. Ten by chtěl, aby McLaren udělal další krok.

Australský mladík bude na tom podobně. Sám může svému týmu děkovat, protože vylepšení nasazená uprostřed sezóny výdatně pomohla i jemu. Když inženýři dokázali monopost MCL60 zklidnit a zrychlit, mohl Oscar Piastri naplno předvést svůj talent, kterého má skutečně mnoho. Australský mladík dovedl svůj McLaren k dvěma pódiovým umístěním a vítězství ve sprintu, ale jeho ambice a cíle před rokem 2024 jsou ještě vyšší.

„Jako tým jsme si ve druhé polovině sezóny užili mnohem více úspěchů,“ řekl Piastri. „Myslím, že do příští sezóny jdeme plni očekávání, že budeme bojovat o něco víc nebo budeme prožívat letošní úspěchy každý víkend. Jsem si ale jistý, že ve Ferrari a Mercedesu mají stejné plány.“

„Vydáme tedy ze sebe to nejlepší. Určitě se pokusíme začít o trochu lépe než loni. Pokud jde o mě osobně, cítím, že mám už mnohem více zkušeností. Doufám, že je dokážu využít, ať už budeme v jakékoliv pozici,“ dodal Piastri.

Právě to bude před rokem 2024 jednou z největších otázek. Dokáže Oscar zatopit svému týmovému kolegovi Landovi Norrisovi? Zkušenosti mu určitě pomohou, ale jak moc se dokáže v nové sezóně ještě zlepšit? V minulém roce byla křivka jeho vývoje skutečně strmá. Kde se dokáže zastavit?

„Určitě toho vím více než před startem sezóny. V Abú Zabí bylo tempo opravdu dobré hned od začátku, ale udělal jsem spoustu chyb. Stále je to ale lepší, než vstupovat do kvalifikace se ztrátou několika desetin a škrábat se na hlavě, jak to asi udělám. Pokud jsem ve druhé polovině sezóny zaostával, na vině byly spíše chyby než nedostatečné tempo,“ říká Piastri.

„Myslím, že v závodě mám před sebou stále ještě nějakou práci. Mám pocit, že se do toho pomalu dostávám. S těmito pneumatikami to není jednoduché a v určitých podmínkách to není jednoduché ani s tímto autem. Každá velká cena je tak trochu novou zkušeností. V příštím roce už budu znát všechny okruhy s tímto autem, takže o něco lépe vím, co můžu očekávat. Cítím, že jsem každý víkend odcházel mnohem moudřejší, takže doufejme, že se v příští sezóně dokážu o trochu zlepšit,“ vyjádřil s nadějí Piastri.

Související zprávy