logo F1live.cz

Alan Jones ztratil zájem o F1: Jsou to primadony

Alan Jones
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 12. 2023

Formule 1 je populárnější než kdykoli předtím. Je to ale tím, že nabízí nejlepší show všech dob a jezdí v ní nejlepší piloti? Každý z nás má svou oblíbenou éru F1 a nepochybně se mezi námi najde mnoho takových, podle kterých je současná královna motorsportu lepší než před dvaceti nebo čtyřiceti lety. Nic takového si ale rozhodně nemyslí mistr světa z roku 1980 Alan Jones.

Australský závodník a bývalý komentátor je známý svými názory, které podává otevřeně a vždy bez obalu. Ačkoliv je nadále velkým fanouškem motorsportu, jedním dechem dodává, že mu současná Formule 1, která je prý plná „primadon“ a „směšných předpisů“, ani trochu nevyhovuje. Jaksi však již nešel do hloubky a neřekl konkrétně, proč si to myslí.

„V současnosti mě velmi zajímá MotoGP,“ prohlásil Jones pro Wide World of Sports. „Mám to rád. Je vyrovnaná a do posledního kola nevíte, kdo ten zatracený závod vyhraje. MotoGP je pestrá a velmi profesionální. O Formuli 1 dnes nemám velký zájem – jsou to všechno prokleté primadony.“

Už neřekl, proč si to o současných jezdcích myslí. Možná se mu nelíbí, že v této éře se v autě každý měsíc nezabije některý z jezdců, ale to se už asi nedozvíme. Jones však pokračoval a pořádně se opřel i do současných pravidel, například do zpoplatnění závodních licencí.

Taký Max Verstappen zaplatí za tu svou asi 1,4 milionu dolarů. Je to daň za úspěch a výše poplatku se ve Formuli 1 počítá podle počtu získaných bodů. Naštěstí pro nizozemského závodníka si s Red Bullem vyjednal dobrou smlouvu a podle dostupných informací je tým povinnen zaplatit FIA za jezdcovu licenci.

„Dva miliony za Maxovu licenci? To už začíná být směšné,“ prohlásil Jones, který si zavzpomínal, jak to bylo za jeho dob, kdy mu všechny potřebné dokumenty vydal britský Královský automobilový klub (RAC) a to úplně zdarma. „Jednoduše to pro vás znamenalo místenku do Formule 1 – s tou licencí jste mohli závodit ve F1 a neúčtovali za to žádné poplatky.“

„Stačilo přijít do RAC v Anglii, vyplnit formulář a pokud jste splnili požadavky, dostali jste licenci na jízdu s monopostem Formule 1. To bylo všechno. Nerozumím, proč dnes musíte za licenci platit. Co za své peníze dostanete?“ ptá se první šampion s Williamsem a po Clayovi Regazzonim druhý vítěz závodu F1 s tímto týmem.

„Není to tak, že by vám poskytovali nějaké mimořádné zacházení, služby nebo cokoliv podobného. Je to jen kus papíru, na kterém je napsáno, že jste kvalifikovaný na řízení monopostu Formule 1. Je to jen papír. Podle mě je to celé trochu hloupé,“ řekl Jones.