logo F1live.cz

Podle Browna nebyla Formule 1 nikdy vyrovnanější

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2023

I když má Formule 1 za sebou prakticky nejdominantnější sezónu všech dob, je ve skutečnosti vyrovnanější než kdykoli předtím? Pohled na některé statistiky a fakta tomu nasvědčuje. I když bychom nejraději viděli nejtěsnější souboj o titul všech dob, rozdíl mezi prvním a desátým týmem je dnes menší než kdykoli předtím. Tento názor zastává i šéf McLarenu Zak Brown.

Už jsme v letošním roce viděli, že rozdíl mezi prvním a posledním v kvalifikaci může dosahovat hranice jedné sekundy. Něco takového je ve Formuli 1 velkou raritou, ale v ostatních sériích, které se pyšní stejnou technikou, to není vůbec tak neobvyklé. Stačí se podívat na závody IndyCar nebo Formule 2 a uvidíte těsnější závody než ve F1, ale protože tam mají všechny týmy stejné monoposty od Dallary, nemůžeme se tomu divit.

Mohla by to Formule 1 někdy napodobit? Nuže, dnes je k sobě desítka týmů rozhodně blíže než v roce 2019 nebo 2020 a podle šéfa McLarenu Zaka Browna můžeme v následující sezóně očekávat ještě vyrovnanější výsledky. „Když se podíváte na časy, tak dokonce i týmy z chvostu celkového hodnocení jsou hrozbou v boji o postup do Q3. Myslím si, že Formule 1 bude ještě vyrovnanější,“ prohlásil americký byznysmen, kterého cituje portál Motorsport.com.

„Podle mě se bude F1 více podobat na IndyCar, kde máte množství kandidátů na vítězství v každém závodě a jen zřídka se stává, že někdo se odtrhne v boji o titul. Kdyby Max uklouzl na banánové slupce, šampionát by vypadal úplně jinak, protože na pódiu a na druhém místě jste viděli hodně lidí,“ řekl Brown.

„Očekávám, že týmy se k sobě budou blížit. Podle mě bude pro tento sport skvělé, když neuvidíme takovou úroveň dominance a každý víkend budeme mít sedm nebo osm kandidátů na vítězství. Něco takového by bylo pro Formuli 1 úžasné a opravdu si myslím, že k tomu směřujeme,“ dodal generální ředitel McLarenu.

Ten také dostal otázku, jak dlouho potrvá, než se soupeřům podaří smazat náskok Red Bullu. Na tuto otázku jsme zvědaví všichni, ale Brown upozorňuje, že ve skutečnosti ještě nevíme, jakou rezervu mají šampioni k dispozici, zvlášť když na vývoj nového auta přešli velmi brzy.

„Nemyslím si, že jsme na míle daleko, ale na druhé straně nevíme, kdy Red Bull přestal vyvíjet. Odpověď na otázku, zda pokračovali naplno, se dozvíme až v nové sezóně. Nemyslím si, že na to tlačili tak tvrdě jako my ostatní, prostě to nepotřebovali. Podle mě však nejsme daleko od konvergence,“ prohlásil Brown.

Související zprávy