logo F1live.cz

Bude Španělsko hostit dvě velké ceny? FIA to nevylučuje

Po štarte VC Španielska 2022
© LAT Images/Pirelli
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 1. 2024

Začátkem prosince se v médiích objevila informace o tom, že Velká cena Španělska se s velkou pravděpodobností bude od roku 2027 konat místo Barcelony v Madridu. Nakonec však může být všemu jinak. Člen senátu FIA a zároveň prezident Španělské automobilové federace Carmelo Sanz de Barros totiž naznačuje, že zůstane jak ovce celá, tak vlk sytý – závody na Pyrenejském poloostrově budou možná dva!

Šéfovi španělského motorsportu se nápad hostit závod Formule 1 v Madridu nesmírně zamlouvá. Stejně tak by však chtěl zachovat GP v Barceloně. A proč by vlastně Španělsko nemohlo hostit velké ceny hned dvě? Vždyť takové Itálii to umožněno bylo – nemluvě o USA.

„Poslední závod (v okolí Madridu) se uskutečnil v roce 1981 (na okruhu Jarama, který se nachází 20 kilometrů severně od hlavního města Španělska, pozn. red.). Množství lidí si přeje, aby Madrid opět hostil závod Formule 1,“ uvedl Sanz de Barros.

„Je možné hostit dva závody? Ano, proč by nebylo? Máme tři ve Spojených státech a dva v Itálii. Ptáte se, jestli něco takového bude sjednat snadné? Ne. Bude to ale proveditelné? To ano,“ poznamenal Španěl.

Se závodem v Madridu to však dosud není tak růžové, jak o tom informují jednotlivá média. Ke schválení dějiště velké ceny je totiž stanoven jasný proces. Předtím, než se celá věc posune FIA, se záležitostí nejprve zabývá národní automobilová federace. Jak však Sanz de Barros přiznal, ta španělská ze strany promotéra závodu ještě o ničem informovaná nebyla.