logo F1live.cz

Novým okruhem z pera Hermanna Tilkeho je desetikilometrové monstrum. Zavítá na něj Formule 1?

okruh
© Flatrock Motorsports Park
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 1. 2024

Přestože o Hermannovi Tilkem nebylo již déle slyšet, vězte, že návrhář závodních tratí je i nadále plně aktivní. Nejnovějším projektem 69letého Němce je Flatrock Motorsports Park situovaný v americkém Tennessee, okruh, jehož nejdelší specifikace má až přes deset kilometrů.

Podobně jako samotný Paul Ricard či Okruh Amerik, i Flatrock se může pochlubit několika možnými variacemi, včetně 4,2 kilometru dlouhého uspořádání a několika kratších konfigurací. Snad nejzajímavější je však specifikace, které se táhne po délce celého areálu, přesahuje deset tisíc metrů a je jako šitá na různé vytrvalostní závody.

Má to ale háček

Na této specifikaci se však v dohledné době zřejmě žádná významná akce neuskuteční. Všechny současné okruhy, na kterých se konají velké ceny, totiž musí být držitelem certifikátu FIA a disponovat statusem „Grade One“ – což znamená, že uspořádání tratě, bezpečnostní opatření a vybavení splňují nejvyšší možné standardy.

Kámen úrazu v případě nejdelší konfigurace Flatrocku spočívá v tom, že okruhy prvního stupně by neměly být delší než sedm kilometrů – výjimkou je pouze Spa-Francorchamps, nejdelší trať prvního stupně na světě, která přesahuje sedmikilometrový limit o čtyři metry.

A co čtyřkilometrová varianta? Zavítá na něj Formule 1?

S Flatrockem, nacházejícím se přibližně 70 kilometrů na západ od města Knoxville, se zatím sice pro potřeby Formule 1 nepočítá, avšak jak se říká: „nikdy neříkej nikdy.“ „Efjednotka“ v současnosti zažívá na americkém kontinentě pořádný bum a nikde není napsáno, že Spojené státy americké nemohou hostit i v pořadí čtvrtou GP. Je ale pravděpodobné, že dříve než královna motorsportu zavítá na okruh v americkém Tennessee série IndyCar nebo MotoGP.