logo F1live.cz

Okamžik obratu pro McLaren? Velká cena Francie 2022, říká Brown

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2024

McLaren předvedl jeden z nejúžasnějších obratů, jaké Formule 1 za poslední roky viděla. Tým udělal na jaře 2023 obrovské manažerské změny a v podstatě překopal strukturu svého technického oddělení. Skončil i technický ředitel James Key, který se stal jakýmsi ztělesněním neúspěchů týmu v ostatních letech. Generální ředitel Zak Brown odhalil, že skutečný obrat přišel ještě v první polovině roku 2022, kdy vylepšení nasazená týmem na Velké ceně Francie nesplnila očekávání.

McLaren zažil přímo hororový start do sezón 2022 a 2023. Když ve Wokingu dnes řeknete „předsezónní testy“, nejednomu ze zaměstnanců naskočí husí kůže. Na Bahrajn nemá tento tým vůbec příjemné vzpomínky a na konci března vedl druhý nevydařený start k rozchodu s technickým ředitelem Jamesem Keyem.

On a bývalý šéf týmu Andreas Seidl se stali ztělesněním neúspěchů McLarenu, zatímco nový boss Andrea Stella symbolem zázračného obratu, který nastal během roku 2023. Generální manažer McLarenu Zak Brown vystopoval kořeny renesance svého týmu až do července 2022. „Pro mě byla velkým okamžikem Velká cena Francie v roce 2022, kdy jsme měli zpoždění s nasazením vylepšení, která se nakonec ukázala jako neúčinná,“ prohlásil americký podnikatel v rozhovoru pro portál Motorsport.com.

„Reakce ze strany vedení nesplnila mé očekávání. Přitom k tomu došlo právě ve chvíli, kdy začínáte s vývojem monopostu na novou sezónu. Pro mě to byl důležitý okamžik, který se odrazil do změn na konci roku. Požádal jsem Andreu Stellu, aby se na to podíval, on mi zavolal a řekl: ‚změňme toto, vyměňme některé lidi a dalších potřebujeme získat.‘ Tam začal náš vývoj,“ řekl Brown.

Je třeba říci, že vylepšení na Paul Ricard přinesla zisky. Lando Norris se kvalifikoval na pátém místě a v závodě bodovali dokonce oba jezdci, ale britský závodník prohlásil, že upgrady „nepřinesly to, o čem jsem snil“. McLaren potřeboval větší změny a Brown říká, že na rok 2023 se díval s určitým optimismem, i když věděl, že úvod roku nebude tak dobrý.

„Nechyběla nám sebedůvěra, ale nikdy si nemůžete být jisti, dokud nenasadíte všechno na auto a nezačne to fungovat. Věděli jsme, že nebudeme okamžitě rychlí, což bylo podle mě pozitivní. Asi by bylo horší, kdybychom si mysleli, že budeme dobrí a nakonec by se to nepotvrdilo. Aspoň jsme měli přesná data,“ řekl Brown.

Související zprávy