logo F1live.cz

Ve Fordu jsou spokojeni s Red Bullem: Jednáme i s dalšími partnery

Ford, ilustračné
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2024

Mnohé překvapilo, když Red Bull oznámil, že při vývoji svého prvního motoru pro potřeby Formule 1 bude spolupracovat s automobilkou Ford. Je však pravda, že o Američanech jsme toho za ty měsíce mnoho neslyšeli. O projektu Red Bull Powertrains hovoří téměř výhradně zástupci Red Bullu a americká automobilka zatím nemá žádnou publicitu. Jedno z mála vyjádření na toto téma poskytl nedávno ředitel Ford Performance Mark Rushbrook.

Doposud vlastně nevíme, jakou roli hraje v celém projektu Ford. Prý si od Red Bullu nekoupili jen „nálepku“ a skutečně se budou podílet na vývoji. Možná jsou za tím obchodní dohody s Hondou, ale skutečnost je zatím taková, že od zástupců automobilky jsme o Formuli 1 téměř nic neslyšeli. Asi rok po potvrzení vzájemné dohody však pro Motorsport.com promluvil ředitel Ford Performance Mark Rushbrook, který se přišel podívat na Rally Dakar.

Na otázku, jak pokračuje spolupráce s Red Bullem, odpověděl jeden z nejvyšších představitelů americké automobilky následovně: „S Red Bullem se nám pracuje velmi dobře, jsou našimi partnery a soustředíme se na vítězství. Ve světě motoristického sportu chceme vyhrávat a doufáme, že máme pro tento účel toho nejlepšího možného partnera,“ řekl Rushbrook.

„Za poslední rok jsme udělali velký pokrok, ale čeká nás ještě dlouhá cesta a množství vývoje, abychom byli připraveni se v roce 2026 postavit na startovní rošt,“ dodal.

Nedostatek zpráv na toto téma však zřejmě přiměl reportéra zeptat se na poslední novinky, kterých za poslední rok bylo skutečně jako šafránu. Z vyjádření šéfa Ford Performance však usuzujeme, že buď jde o něco supertajného, nebo se ve vztahu mezi Red Bullem a americkou automobilkou skutečně nic neděje.

„Nemáme nic, co bychom mohli oznámit,“ řekl s úsměvem Rushbrook. „Red Bull je velká společnost a působí v různých motoristických disciplínách. My jsme jejich partnerem ve Formuli 1, ale i ve WRC. Je však pravda, že jednáme s mnoha dalšími partnery, takže uvidíme.“

Nuže, mnohem moudřejší nejsme, ale aspoň víme, že všechno pokračuje podle plánu. Kdybyste totiž po oznámení spolupráce mezi Red Bullem a Fordem v lednu 2023 upadli do kómatu a teď se probudili s otázkou, co je mezi těmito automobilovými velmocemi nové, odpověď by byla: „Nic.“ Skutečně jsme za ten rok neslyšeli od Američanů téměř nic.