logo F1live.cz

Heidfeld: Kimi vypadal líně, ale líný rozhodně nebyl. Jako nováček trénoval do odpadnutí

Kimi Räikkönen
© Alfa Romeo
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 1. 2024

Kimi Räikkönen má pověst těžkého flegmatika, kterého nikdy nic nerozruší. Nick Heidfeld však tvrdí, že je to Finová zástěrka. „Iceman“ údajně vůbec není tak chladný, jak na sobě dává znát. Němec se o tom přesvědčil už v roce 2001, kdy byl Kimiho týmovým kolegou.

Mistr světa z roku 2007 je známý jako někdo, koho jen tak z míry něco nevyvede – vždyť na Velké ceně Monaka 2006 po vypadnutí zamířil na jednu z jachet zakotvených v přístavu a nelze opomenout ani Malajsii 2009, kdy si ve velkém deždi dopřál studený nanuk.

Klidné vystupování a navenek nezájem je však jedna věc a vnitřní prožívání věc druhá. Nick Heidfeld tvrdí, že i když se to na první pohled nemusí zdát, Räikkönen je usilovný pracant, který věci na lehkou váhu ani v nejmenším nebere.

„Ani Kimimu nebyly věci ukradeny,“ vyslovil se na adresu Fina Heidfeld pro Formel1.de. „Pokud vám na věcech nezáleží, mistrem světa se nikdy nestanete – a platí to i v případě Kimiho Räikkönena.“

„Před lety jsme byli na soustředění v Thajsku v úmorném vedru a Kimi trénoval až do momentu, dokud neodpadl. A v případě, že na trati nepodal dobrý výkon, udělal chybu nebo byl pomalejší než já, rozhodně nepůsobil flegmatickým dojmem. Možná to tak někdy zvenčí vypadá, ale není tomu tak.“

Heidfeld, který byl pro rok 2002 předběžně dohodnut s McLarenem, si už ve třetím vzájemném závodě po boku Räikkönena začal uvědomovat, že je mladík nesmírně rychlý.

„Některé víkendy si s autem rozumíte nadmíru dobře, najdete perfektní nastavení a zajedete opravdu dobré kolo. Jedním z takových víkendů byl víkend na Interlagosu. Poté, co jsem zajel pár opravdu dobrých kol, jsem se podíval do zpětného zrcátka a uviděl Kimiho,“ poznamenal držitel třinácti pódiových umístění.

„Nechci znít arogantně, ale jelikož byl nováček a já jsem v autě, které mi vyhovovalo udělal právě opravdu několik dobrých kol, pomyslel jsem si: ´Páni, má na to!´ A tak to bylo po zbytek sezóny.“

Z Heidfeldova přestupu do McLarenu nakonec nic nebylo. Němci totiž sedačku v týmu z Wokingu ukradl mladší týmový kolega a rodákovi z Mönchengladbachu tak nezbylo nic jiného, než setrvat v podprůměrném Sauberu. Ten však s odstupem času sportovně přiznal, že Kimi byl pro britský tým lepší volbou. „Kimi se stal mistrem světa. Sice ne v McLarenu, ale zjevně nebylo špatné rozhodnutí vsadit na Kimiho,“ připustil Heidfeld.