logo F1live.cz

Norris přiznal jednání s konkurencí: Doufejme, že toto umlčí všechny spekulace

Max Verstappen a Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2024

Když s ročním předstihem podepsal novou smlouvu Charles Leclerc, objevily se názory fanoušků, že se zbytečně uspěchal. Ze své pozice nemusel pospíchat a mohl si počkat. Ale co je proti němu takový Lando Norris? Ten podepsal novou smlouvu 23 měsíců před vypršením té staré. Sám říká, že to považuje za ideální načasování.

Norris měl smlouvu platnou do konce sezóny 2025, ale přesto musel v roce 2023 odpovídat na přestupové spekulace, které ho spojovaly s Red Bullem. Landovi to pravděpodobně nebylo dvakrát příjemné, a tak podepsal s předstihem novou smlouvu, která je jednoznačným stanoviskem: i kdyby měl na stole otevřenou nabídku od Red Bullu, rozhodně nemá zájem.

„Je pravda, že jsem se s podpisem nemusel pospíchat. Udělal jsem to, protože jsem mohl,“ pokrčil rameny po uzavření nové smlouvy Norris, kterého cituje portál RACER. „Jsem v dobré pozici a takto se v následujících pár letech nemusím o nic starat.“

„Neustále se mluvilo o naší budoucnosti a o všem možném. Myslím si tedy, že je to dobře načasované, hlavně když jsou před námi roky, které budou trochu šílené se smlouvami ostatních pilotů a může dojít k vícerým přestupům. Kromě toho se blíží rok 2026 a nová technická pravidla. Jako tým tedy nechceme myslet na prodlužování smluv. V těchto důležitých letech chceme přemýšlet, koncentrovat se na jiné a trávit čas jinými věcmi,“ pokračoval Norris.

„Takže ano, udělal jsem to, protože jsem mohl. Jsem spokojený a tým je spokojený se mnou. Bylo to tedy jednoduché rozhodnutí,“ dodal Lando.

Ten přiznal, že jednal s konkurencí. Už dříve potvrdil, že jako junior vyjednával i s akademií Red Bullu. V kuloárech kolovalo několik spekulací, například o otevřené nabídce od Helmuta Marka a Christiana Hornera. Po dalším prodloužení smlouvy už mohl Norris s čistým svědomím přiznat, že nějaké rozhovory s nemenovanými zájemci absolvoval, ale nic z toho ho nezaujalo.

„Každý jezdec se baví se všemi týmy. Není to tak, že byste řešili detaily smluv, jen zjišťujete, co vám může nabídnout jeden tým, co vám může nabídnout druhý tým a podobně. Platí to o každém pilotovi. Co bychom mohli jednoho dne udělat? Nikdy to však nezašlo nikam dál,“ přiznal Norris.

„Uzavřeli jsme to poměrně rychle. Začnete dostávat otázky, porozpráváte se s Andreou a Zakem – s kýmkoliv v McLarenu – a chcete se zbavit všech těchto spekulací, protože není dobré, když je tým vidí den co den. Proto jsme se rozhodli tak brzy a dohodli tak rychle. Doufejme, že to utiší všechny otázky,“ dodal s nadějí Lando.