logo F1live.cz

V Austrálii si na fanoušky pořádně posvítí, na pozávodní invazi na trať mohou zapomenout

Valtteri Bottas a Lando Norris
© XPB/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 1. 2024

Loňskou Velkou cenu Austrálie poznamenaly vícenásobné červené vlajky a bezpečnostní pochybení ze strany organizátora GP. Promotér závodu totiž ignoroval protokoly FIA a fanouškům umožnil vyjet na trať již v průběhu dojezdového kola, což má za následek, že v tomto roce bude návštěvníkům dovoleno sledovat pódiovou ceremonii pouze z pohodlí sedaček.

Promotér GP v Albert Parku si udělal z loňského závodu v Austrálii pořádný holubník. Už podruhé za posledních několik let totiž nedodržel bezpečnostní pokyny FIA a umožnil fanouškům vyjet na trať jen krátce poté, co Max Verstappen proťal šachovnicovou vlajku.

Návštěvníci GP tak mohli přijít do kontaktu například s Haasem Nica Hülkenberga, který byl odstaven v druhé zatáčce a blikáním červeného světla signalizoval, že vykazuje nebezpečí pro možný elektrický výboj.

Jelikož k pochybení ze strany pořadatele nedošlo poprvé, ale již opakovaně, Mezinárodní automobilová federace se rozhodla učinit precedens a přijala rozhodnutí, na jehož základě nebude návštěvníkům nadcházející Velké ceny Austrálie po skončení závodu umožněno vyjet na trať.

„Australian Grand Prix Corporation avizuje, že vzhledem k probíhajícímu vyšetřování FIA týkajícího se brzkého vypuštění fanoušků na trať v závěru loňské GP, se návštěvníkům Velké ceny Austrálie 2024 zamezí přístup na trať,“ uvádí se v prohlášení organizátora závodu.

„Rozhodnutí o tom, zda bude návštěvníkům GP zpřístupněna trať v následujících letech, bude přijato později,“ stojí ve stanovisku.

Závěrem snad zbývá jen dodat, že se loni z bezpečnostního hlediska neprovinil pouze promotér závodu v Austrálii, ale stejně tak organizátor GP na Interlagosu. FIA proto od pořadatelů velkých cen požaduje, aby přišli s návrhem, jak chtějí obdobným situacím v budoucnosti předcházet.