logo F1live.cz

Norris odkládá titulové ambice na rok 2026: Je to příležitost pro všechny

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 1. 2024

Umlčet spekulace a vstoupit do sezóny 2024 bez jakýchkoliv pochybností či domněnek. Lando Norris prodloužil smlouvu s McLarenem s 23měsíčním předstihem a je připraven na nové dobrodružství. Jeho tým vstupuje do dalšího ročníku s mnohem většími očekáváními a nevyhne se jim ani sám Norris. Ten však odmítá, že by v letech 2024 a 2025 uvažoval o nejvyšším cíli.

Třináct pódií bez vítězství. Loni jsme několikrát měli pocit, že britský závodník se dostává na hranu a těžko odolává tlaku. Čekání na první triumf je skutečně dlouhé a Lando měl poprvé k dispozici auto, které dokázalo atakovat nejvyšší stupínek. To vedlo přirozeně k vyšším očekáváním v roce 2024. Ty se však Norris po podpisu nové smlouvy snažil krotit.

„V některých okamžicích jsme byli blízko k vítězství v závodě a párkrát jsme nebyli Red Bullu na míle vzdálení. Když se nad tím zamyslíte, tak konkurenceschopnější auto jsem ve Formuli 1 ještě neměl,“ řekl Norris.

„Za dlouhé roky v McLarenu jsem nikdy nebyl blíže k jednomu vítězství, ale pro boj o titul potřebujete udělat další krok. Kdybyste se mě zeptali, jestli si myslím, že mohu letos vyhrávat závody, pravděpodobně bych se spíše přiklonil ke kladné odpovědi. Mluvit přímo o vyhrávání závodů a útoku na titul, myslím si, že je to úplně jiná úroveň nejen pro mě – protože boj o titul není nutně něco, s čím mám čerstvé zkušenosti -, ale i pro celý tým a všechny tady v továrně. Je to úplně jiná úroveň tlaku a vzrušení,“ konstatoval britský závodník.

Podle Norrisova názoru má McLaren všechny kapacity, aby vyzval kohokoliv v průběhu jednoho soutěžního víkendu, pokud vše půjde podle plánu. Když však něco podobného chcete dokazovat pravidelně, je nevyhnutelná konzistence výkonů. „Myslím si, že jsme připraveni vyzvat kohokoliv? Rozhodně ano. Měli jsme příležitost bojovat s Red Bullem, Ferrari a Mercedesem tváří v tvář strategicky nebo při zastávkách v boxech,“ říká Norris.

„Většinou se nám podařilo všechno zrealizovat velmi dobře. Pokud jde o tlak, myslím si, že všichni jsou na tom velmi dobře. Pokud však mluvíte o titulovém boji, tak se mentalita trochu mění. Cítím se však připravený na souboj s Maxem a Lewisem. Vše je o konzistenci a malých rozhodnutích, což se u těchto chlapců těžko předvídá, protože nikdy nevíte, co udělají,“ řekl Lando.

Titulové ambice a tlak tak odložil na rok 2026. To bude období, kdy se McLaren skutečně nebude mít na co vymlouvat. Všechny lidi a infrastrukturu už má na místě a v tomto období vstoupí do platnosti nová pravidla, takže karty se rozdají znovu a každý bude na stejné startovací čáře.

„I když bych rád mluvil o boji o titul v následujících dvou sezónách, rok 2026 je příležitostí pro všechny. Je to velký otazník. Uvidíme, jak se nám bude dařit letos a pak mi můžete tuto otázku položit znovu,“ řekl Norris.