logo F1live.cz

Myslel jsem si, že spojení Hamilton – Mercedes přetrvá věčně, kroutí nevěřícně hlavou Haug

Lewis Hamilton
© Sulay Kelly/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 2. 2024

Přestup Lewise Hamiltona do Ferrari šokoval celou formulovou komunitu – včetně současných a bývalých představitelů Mercedesu, kteří byli přesvědčeni o tom, že sedminásobný šampion ukončí kariéru ve stříbrných, případně černých barvách.

Jedním z nich je Norbert Haug, bývalý viceprezident německého týmu. Haug opustil Mercedes na konci roku 2012, a tedy v okamžiku, kdy se tým z Brackley posílil o Lewise Hamiltona.

Němec si tak s Britem mohl nananejvýš zamávat, ale o společném působení nemůže být ani řeč. Přesto Hamiltona během let pozorně sledoval, fandil mu a byl přesvědčen o tom, že až jednoho dne rodák ze Stevenage ukončí kariéru, učiní tak v Mercedesu.

Ale hluboce se mýlil. Hamilton se totiž ve stáří rozhodl „změnit dres“ a přestoupit do Ferrari, s čím Haug nepočítal ani v nejdivočejším scénáři.

„Kdybych si měl na něco vsadit, tak na to, že spolupráce Lewise Hamiltona s Mercedesem bude trvat věčně,“ nechal se slyšet 71letý Němec pro Motorsport-Magazin. „Z Hamiltonova přestupu jsem byl úplně unesen. Vsadil bych vše na to, že zůstane součástí Mercedesu do konce kariéry a následně se z něj stane ambasador značky nebo něco na ten způsob.“

Formuli 1 dnes ovládá Max Verstappen, o jehož schopnostech a rychlosti podle Hauga nemůže být nejmenších pochyb. Pro F1 je však větším přínosem, než Nizozemec, podle Němce Brit. Hamilton prý na rozdíl od úřadujícího šampiona neohromuje diváky jen na trati, ale i mimo ni, a to díky lidskoprávním aktivitám, kterým věnuje nemálo času.

„Max je v současnosti nejrychlejší a postupně dospívá. Mě však ohromuje především Lewis, jehož aktivity mimo trať – boj za stejné zacházení s oběma pohlavími a rovnost napříč rasami – jsou pozoruhodné.“

„Z mého úhlu pohledu je dokonalý, Formuli 1 dělá velkou reklamu. Nerozumím, proč někteří lidé tvrdí, že F1 má v současnosti jen jednu hvězdu, a to Maxe Verstappena,“ poznamenal Haug.

Související zprávy