logo F1live.cz

Pérez se cítí lépe připravený: Pochopili jsme mnoho věcí

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 2. 2024

Sergio Pérez má za sebou opravdu náročný rok 2023. I když dokázal dvakrát zvítězit a jeho start do sezóny vypadal nadějně, nakonec skončil podobně jako jeho předchůdci Pierre Gasly a Alex Albon. I jemu se veřejnost posmívala, místy vypadal neschopně a musel čelit širokému spektru spekulací o své další budoucnosti. Mexičan však věří, že na rok 2024 je mnohem lépe připravený.

Ačkoliv Red Bull poprvé v historii obsadil v šampionátu jezdců první a druhé místo, i Sergio Pérez je zapleten do přestupových spekulací. Na rok 2025 totiž nemá platnou smlouvu a do nového ročníku vstupuje se značně pozměněnými cíli. Zatímco loni to byly řeči o titulu, letos se spokojil s „cíli“ jako „soustředit se na začátek ročníku“ nebo „jezdit za tento tým i v dalších letech“.

Nemůžeme mu to však vyčítat, protože jde o velmi rozumný přístup. Ve skutečnosti bude Checovou hlavní úlohou v nové sezóně co nejvíce sekundovat Maxovi Verstappenovi a vyhnout se loňskému a předloňskému trápení.

„Jak se auto posouvalo, narazili jsme na nějaké problémy,“ řekl Pérez o svém loňském trápení při představení nového monopostu RB20. „Snaha zapracovat na těchto problémech znamenala, že jsme auto připravovali o jeho výkonnost a nezrychlovali. Katar a Japonsko byly v mém případě nejhoršími okamžiky sezóny, ale právě tam jsme pochopili mnoho věcí.“

Pérez se již na konci minulé sezóny vyjádřil velmi pozitivně o pokrocích, které dokázal dosáhnout se svým týmem inženýrů. To se podle jeho slov projevilo i na zlepšených výsledcích. V Brazílii ho o pódium připravil v samém závěru Fernando Alonso, v Las Vegas ho pak o druhé místo připravil Charles Leclerc a v Abú Zabí penalizace.

„Je velmi důležité, abychom se poučili z toho, co bylo špatně, a poučili se z našich chyb,“ prohlásil Pérez. „Myslím si, že jsme pochopili mnoho věcí. Je to můj čtvrtý rok s Red Bullem a očekávám, že v této sezóně budu ve své nejlepší formě.“

„Pracovali jsme na pochopení toho, proč jsme měli tak těžké závody, proč jsme se s autem vydali určitými směry, jak jsme vše překombinovali a ne nezbytně zlepšovali auto. Myslím si, že toto všechno se nám podařilo naučit,“ dodal Mexičan.