logo F1live.cz

Byli jsme odvážní se změnou konceptu, prohlásil Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2024

Vstoupí Red Bull do nové sezóny s pořádně upraveným designem? Adrian Newey avizoval, že RB20 bude „třetí evolucí“ monopostu RB18 z roku 2022. Při pohledu na první náčrty a obrázky však máme pocit, že Red Bull přece jen zásadně změnil filozofii. Ještě si musíme počkat, jak bude auto vypadat na předsezónních testech, ale změnu konceptu avizují i hlasy zevnitř týmu.

Odvahu svého zaměstnavatele vyzdvihl i Sergio Pérez, kterému podobný krok může jen pomoci. S RB18 a RB19 se nemálo trápil. Nový RB20 však naznačuje několik odvážných nápadů, zvláště v oblasti bočnic a krytu motoru.

I když to bude znít téměř neuvěřitelně, i Red Bull kopíroval nápady svých soupeřů. A ještě neuvěřitelnější je, že čerpal hlavně z myšlenek Mercedesu. Zní to šíleně, ale o „změně konceptu“ v podání šampionů mluví dokonce i pilot týmu Sergio Pérez.

„Ó, ano, trochu ano,“ odpověděl Mexičan na otázku, zda ho překvapilo, když na novém autě viděl prvky loňského Mercedesu. „Zároveň to však ukazuje, jak moc tento tým hledí vpřed a posouvá hranice. Je to opravdu skvělé sledovat.“

„Ukazuje to hlad tohoto týmu. Minulý rok jsme měli tak dominantní auto, že si neumíte představit změnu konceptu z naší strany. Myslím si, že je to od Red Bullu odvážné,“ řekl Pérez.

I když byl loňský monopost RB19 nevídaně dominantní, zároveň trpěl několika slabými stránkami. Mexičan však hlásí, že ke zlepšení došlo zejména v jedné konkrétní oblasti. „Zvláště v pomalých zatáčkách vypadá být auto v lepším okně. Ale, samozřejmě, dokud to nevyzkoušíme na trati, tak to nezjistíme,“ konstatoval mexický závodník.

Ten při představení nového Red Bullu zaujal i skromnějšími ambicemi. Loni se dost spálil, když veřejně mluvil o titulu. Letos už zjevně nechce opakovat stejnou chybu. Nezapomněl však připomenout, že všech dvacet jezdců je ve Formuli 1 z jediného důvodu.

„Ještě jsme nezačali sezónu. Všichni však máme stejné příležitosti. Myslím si, že cílem nás všech je vyhrát šampionát,“ odkázal Pérez.

Související zprávy