logo F1live.cz

Di Resta: Hamiltona muselo něco přesvědčit, aby šel do Ferrari

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 2. 2024

Lewis Hamilton již v těchto chvílích poznává poslední monopost Mercedesu, do kterého se během své kariéry ve F1 posadí. Za rok ho vymění za auto Ferrari. Na jedné straně si tím prý splní svůj dětský sen, ale podle Paula di Resty to určitě nebude jeho jediná motivace.

Rodák ze Stevenage není velmi přelétavý jezdec. Ve Formuli 1 je od roku 2007, ale tým měnil jen jednou. To však není velmi překvapující, když si uvědomíme, že většinou měl pod zády mistrovský monopost, nebo alespoň takový, s kterým mohl bojovat o přední příčky.

„Trochu mě to překvapilo,“ komentoval Hamiltonův přestup do Ferrari Paul di Resta v rozhovoru pro sport.de. „Asi se dalo čekat, že jednou to přijde. Na druhé straně pro někoho, kdo byl ve Formuli 1 tak dlouho, dosáhl takových úspěchů a každé jedno kolo odjel a každý úspěch získal s motory Mercedesu, je taková změna opravdu velká událost.“

Dosud jediný přestup z McLarenu do Mercedesu se prý nerodil lehce, ale nakonec ho vedení stříbrných šípů přesvědčilo. Prozradilo mu totiž, co se v zákulisí chystá. Mercedes už v roce 2012 nabíral sebevědomí; pohonná jednotka byla totiž na míle vzdálená konkurenci.

Prozradilo nyní Ferrari Lewisovi Hamiltonovi něco v souvislosti s rokem 2026? Nelze vyloučit, že budeme svědky podobného husarského kousku, jaký se mu podařil přestupem do Mercedesu. Nesmíme zapomenout na to, že Lewis Hamilton a Frédéric Vasseur se velmi dobře znají z juniorských časů budoucího sedminásobného mistra světa. Britský jezdec před svým příchodem do F1 jezdil za tým ART, kterému tehdy šéfoval právě Fred Vasseur.

„Fred je rodilý závodník. Před lety jsem s Fredem závodil stejně jako Lewis, takže ho zná,“ pokračoval di Resta s odkazem na důvěru, která panuje mezi budoucím šéfem a jezdcem. „Je to ten správný člověk? To ukáže až čas. Potřebují nějakou silnější osobnost? Za deset let se budeme dívat do minulosti a hodnotit: Byla to správná věc?“

„Je však zřejmé, že Lewis je přesvědčen. Zjevně dostal nějaké záruky, dali mu něco, co ho přitáhlo,“ konstatoval komentátor britské Sky Sports F1, kterého tato přestupová bomba potěšila. „Jsou to skvělé zprávy pro motorismus a Formuli 1, že tam přestupuje.“

„Pokud by vyhrál titul s Ferrari, tak by to byl pro něj další krok směrem nahoru. Byla by to velká pečeť kvality jeho kariéry, která už i bez toho je úžasná. Ale bude to těžký úkol,“ dodal.