logo F1live.cz

Pole je mnohem vyrovnanější, než si lidé myslí, odkázal Pérez

Sergio Pérez
© X/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 2. 2024

Za námi je druhý den předsezónních testů a po skutečně dominantním nástupu Maxe Verstappena a Red Bullu vzplanula jiskřička naděje. Když se ve čtvrtek posadil do auta Sergio Pérez, postihly obhájce titulu první problémy. RB20 kromě toho nejela tak dominantně jako v rukou Verstappena. I když ani druhý den nic nezměnil na předpokladu, že Red Bull má mezi deseti týmy stále nejsilnější balík.

I když ve čtvrtek usedl Sergio Pérez do úplně stejného auta jako ve středu Verstappen, najednou se objevily problémy. Mexický jezdec měl nejprve problém s přehřátými brzdami, což při minimalistických chladičích RB20 vyvolalo první zdvižené obočí, poté ho odpoledne postihl elektronický problém. Nešlo však o nic vážného a 129 kol na jeho kontě dokazuje, že Red Bull splnil celý svůj naplánovaný program.

Veřejnost však nejvíce zajímá, jaké je aktuální rozložení sil, případně jak velký je ve skutečnosti náskok Red Bullu. Pérez však v tomto směru odmítá řeči o absolutní dominanci jednoho týmu. „Já si rozhodně myslím, že je to vyrovnanější, než si lidé myslí,“ prohlásil Mexičan.

„Nemyslím si však, že jsme se příliš dívali na naše soupeře. V současnosti se soustředíme na naši práci. Byli jsme zaměstnáni naším programem. Myslím si, že v pátek získáme o něco lepší obraz o celkové situaci, ale definitivně se to rozlouskne až příští neděli,“ konstatoval Pérez s odkazem na úvodní Velkou cenu Bahrajnu, která se však neuskuteční tradičně v neděli, ale již v sobotu.

Nic to však nemění na tom, že nový monopost RB20 se mu líbí. Red Bull svým designem překvapil mnohé a výjimkou nebyl ani samotný pilot týmu. „Ano,“ odpověděl Pérez na otázku, zda byl šokován při prvním pohledu na RB20. „Loní jsme měli velmi dominantní auto. Asi jsme všichni očekávali, že budeme pokračovat se stejným konceptem, ale Red Bull nás vždy překvapí. Lidé v továrně mají pořádnou odvahu a odvedli skvělou práci.“

Nový monopost přitom není jen krokem úplně jiným směrem, ale zároveň krokem správným směrem. „Auto je rozhodně krok správným směrem,“ přitakává Pérez. „Tento okruh je samozřejmě velmi náročný a od rána do večera jsme zkoušeli různá nastavení. Je to velmi složité, protože trať se mění téměř s každým výjezdem, takže v podstatě všechno vychází z vašeho pocitu.“