logo F1live.cz

Verstappen navzdory “hroznému kolu” ukořistil sprintovou pole position v Miami

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 5. 2024

Sprintová kvalifikace (nebo rozstřel) na Velkou cenu Miami připomínala ve své rozhodující fázi krasobruslařskou soutěž. Až na výjimky – jako například skvělého Daniela Ricciarda na čtvrtém místě – se rozhodující pokus nikomu nezdařil. Platí to i o Maxovi Verstappenovi, který byl navzdory všemu opět nejrychlejší.

Kvalifikace na sobotní sprint přinesla mnoho zajímavého ve všech třech částech. Už v první se dočkal historického milníku Logan Sargeant. Ten vůbec poprvé v kariéře zdolal týmového kolegu Alexe Albona v jakémkoli typu kvalifikace. Nebude to však žádný úspěch, který by Sargeanta zachránil před šířícími se spekulacemi o příchodu Kimiho Antonelliho.

Logan využil, že Albonův čas byl vymazán pro porušení traťových limitů. Beztak však skončil předposlední a svůj výkon ohodnotil slovy: “Proč jsem tak hloupý ***?”

Spolu s piloty Williamsu vypadli také jezdci Sauberu a Pierre Gasly, který si také od plic vynadal.

Ještě zajímavější “ohňostroje” přinesla SQ2, ve které se poroučeli jedenáctý George Russell a dvanáctý Lewis Hamilton s jejich vylepšenými Mercedesy. Toto Wolff se v garáži raději schoval do dlaní a svá slova v Číně o optimismu a vylepšeních nyní jistě lituje. Mercedes sotva porazil třináctého Ocona. Čtrnáctý v sobotu odstartuje Magnussen a patnáctý Cunoda.

Do SQ3 vstupoval s velkou sebedůvěrou McLaren. Lando Norris s výrazně vylepšeným MCL38 opanoval SQ1 i SQ2. Závěrečná část však přinesla pořádný mišmaš. Prakticky nikomu se nevydařil závěrečný pokus. Platilo to i o Maxovi Verstappenovi, kterému to však stačilo na pole position o jednu desetinu před druhým Charlesem Leclercem, který se tak rehabilitoval za své zaváhání v tréninku.

Do druhé řady se postaví Sergio Pérez po boku Daniela Ricciarda, který povstal z popela jako bájný fénix. Stále můžete říci, že to nic neznamená, ale Australan potřeboval zahnat mraky spekulací a start z druhé řady je na ně ideální odpovědí.

Do třetí řady se postaví Carlos Sainz a Oscar Piastri, do čtvrtého Lance Stroll, který porazil svého týmového kolegu, a Fernando Alonso. Až devátý odstartuje zklamaný Lando Norris, který sahal na pole position, ale v závěrečném pokusu se jeho McLaren neovládatelně zmítal a klouzal, takže jen o vlásek – čtyři tisíciny sekundy – porazil kvalifikačního mága Nica Hülkenberga.

Sprint je na programu v sobotu od 18:00 našeho času, kvalifikace pak od 22:00.

FOM

Live

Související zprávy