logo F1live.cz

Přehřáté pneumatiky a chyby, říká Norris o pátečním zklamání

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala4. 5. 2024

Lando Norris na vylepšeném McLarenu ve sprintové kvalifikaci doslova létal a ovládl její první i druhou část. Jednou se zařadil mezi favority na zisk sprintové pole position, třetí část mu však vůbec nevyšla, a odstartuje až devátý.

Co se tedy vlastně stalo? Zatímco v SQ1 a SQ2 týmy povinně nasadily střední pneumatiky, ve třetí části přišly ke slovu ty nejměkčí. A právě v nich tkvěl základní kámen úrazu, ke kterému se nabalily chyby v prvním sektoru.

„Zdá se, že v SQ3 jsme v prvním sektoru přehřáli pneumatiky, což ovlivnilo celé poslední kolo,“ povzdechl si Lando Norris, který však byl tradičně sebekritický i směrem k vlastnímu výkonu. Vůbec mu nevyšel první sektor, kde měl problémy ve více zatáčkách.

„Jednoduše jsem na to příliš tlačil, tak to je. Upřímně, je to hloupé. Chybu jsem udělal už v první zatáčce, od té doby to už byla jedna velká spirála. Je to fakt škoda, protože tým odvedl výbornou práci,“ pokračoval britský pilot.

Norris má kompletní balíček vylepšení, které, zdá se, opravdu fungují. Dokázal to v první i druhé části sprintové kvalifikace, které obě vyhrál. A i když mu to nakonec vůbec nevyšlo, před námi jsou mnohem důležitější části víkendu. Ať už sprint, ale zejména klasická kvalifikace a samotný závod, kde se bude rozdávat nejvíc bodů.

V McLarenu by tedy neměla panovat skepse. „Upgrady fungují, auto bylo i na pocit opravdu velmi dobré. Jsem spokojen se vším kromě této jedné věci… Věřím, že se ve sprintu můžu posunout dopředu. Naše rychlost je zatím velmi dobrá, vždyť v pátek jsem byl jeden z nejrychlejších na trati. Jsem šťastný z progresu, který děláme,“ doplnil Lando Norris. O jeho potenciálu svědčí fakt, že jeho čas z SQ2 na střední směsi byl stále rychlejší než ten nejrychlejší z SQ3 v podání Maxe Verstappena.

Vedení týmu potvrdilo, že za přepadem v SQ3 stojí také přechod ze středních pneumatik na měkké. „Oba piloti měli problémy na měkké směsi, což ovlivnilo celkový výsledek. Bereme si však povzbuzení z rychlosti, kterou jsme ukázali. Je to jen začátek víkendu, před námi je spousta příležitostí, abychom využili sílu vylepšeného monopostu. Celý tým v továrně odvedl skvělou práci, věříme, že budeme odměněni výsledky během víkendu,“ konstatoval šéf týmu Andrea Stella.

Související zprávy