logo F1live.cz

Verstappena výsledek překvapil: Nemohl jsem na to zatlačit

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 5. 2024

Max Verstappen se sám velmi divil, když se dozvěděl, že v sobotním sprintu se právě on postaví na pole position. Nizozemskému závodníkovi jeho rozhodující pokus příliš nevyšel, ale to platilo o většině mužů, kteří budou stát na startu za ním. Navzdory prvnímu a třetímu místu však má Red Bull podle slov Verstappena před sebou dost práce.

Trojnásobný mistr světa nijak neskrýval své překvapení. Ve vysílačce i před mikrofony médií se po skončení sprintové kvalifikace velmi divil, co dělali ostatní piloti, když nedokázali překonat jeho nezdařené kolo. Vyjádření pilotů po skončení kvalifikace nakreslila obraz plný změn v chování aut, pneumatik i podmínek na trati.

„V tréninku jsem v kokpitu cítil sebedůvěru a komfort. Upřímně, jsem dost překvapený, že jsme na prvním místě. Byl to zvláštní pocit. Nemohl jsem na to příliš zatlačit a necítil velkou sebedůvěru,“ řekl po pátku Max Verstappen.

„Když jste na takovém povrchu s pneumatikami byť jen o trochu mimo ideální okno, znamená to velký rozdíl. Myslím si, že všichni se trápili při svých závěrečných pokusech na měkkých pneumatikách,“ pokračoval holandský závodník.

„Máme pár věcí, které musíme zanalyzovat a také si potřebujeme položit otázku, co se změnilo před kvalifikací. V sobotu bychom ale měli všechno poskládat. Celkově máme skvělou pozici na startu. Doufejme, že z toho dokážeme vytěžit. Když se pneumatiky stabilizují, měli bychom být opět na správné cestě,“ uvedl s nadějí Verstappen.

Jeho týmový kolega Sergio Pérez jako obvykle zaostal, ale jinak ani on nemohl být nespokojený. Třetí místo není žádná katastrofa v podmínkách, které sám označil jako nepředvídatelné. Kromě toho, start na čisté straně roštu může být velmi výhodný.

„Když máte jen jeden pokus na měkkých pneumatikách, tak je to podle mě i o štěstí, co auto pod vámi vlastně udělá. Trochu nás nachytala úroveň přilnavosti. Nebylo to ideální, ale doufejme, že v sobotu to dokážeme vyřešit. Nejdůležitější je získat co nejvíce bodů ve sprintu a pak je třeba se soustředit na závod,“ řekl Sergio Pérez.

V pátek zkrátka vstoupilo do hry množství neznámých proměnných. Podle mexického závodníka však nebyl Red Bull v pátek nejrychlejším týmem v Miami. „Myslím si, že nejrychlejší byl McLaren, ale na měkkých pneumatikách jim to prostě nevyšlo. Nás čeká ještě nějaká práce. Podle mě jedeme správným směrem a doufám, že uvidíme lepší závodní tempo z naší strany,“ dodal s nadějí Pérez.

Související zprávy