logo F1live.cz

Podle Buttona je Hamilton sebevědomější: Na Ferrari a Leclerca by si předtím netroufl

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 5. 2024

Dozrál čas a dozrál i Lewis Hamilton. Jeho bývalý týmový kolega z McLarenu Jenson Button se domnívá, že po stránce sebevědomí i jezdecky udělal Hamilton velký krok vpřed. Kdysi by si prý netroufl na přestup do Maranella.

Jen pět měsíců po prodloužení kontraktu s Mercedesem si Lewis Hamilton řekl, že mu v Mercedesu stačilo a chce se pustit do nového dobrodružství. Už jako čtyřicátník bude jezdit ve Scuderii Ferrari a srovnávat se s vycházející hvězdou Charlesem Leclercem, který je považován za jeden z nejperspektivnějších talentů ve Formuli 1.

Lewis Hamilton v minulosti závodil proti několika silným jezdcům, vzpomeňme si na Fernanda Alonsa, Nica Rosberga či šampiona z roku 2009 Jensona Buttona, který v podcastu z dílny Sky prozradil, že obdivuje krajanovo sebevědomí.

„Myslím si, že motorsport zažívá skvělé časy,“ hodnotí současnou éru Jenson Button s vyhlídkami do blízké budoucnosti. „Nikdy nebudeme stoprocentně spokojeni, to ani nikdy nejsme. Chceme víc akce, víc vzrušení, víc kontroverze. Myslím si však, že všechny přesuny jezdců jsou vzrušující. Je skvělé vidět Lewise, že vyskočil z Mercedesu, který mu dal všechny ty tituly mistra světa, a bude jezdit ve Ferrari.“

„To bylo nečekané, tato zpráva byla ta nečekaná,“ přiznal expert britské televize. „A Maxův přestup? I tady je možná otazník. Ale že Lewis Hamilton přestupuje do Ferrari? Vím, že jsou to včerejší zprávy, ale budeme o tom mluvit už navždy. Tento chlapík dostal spoustu příležitostí a chopil se jich, vyhrál spoustu šampionátů.“

„Má sebevědomí na přestup do Ferrari a na to, aby se postavil někomu jako Charles, a já mu říkám: Bravo, Lewisi! Myslím si, že když jsme ještě byli týmoví kolegové, tak takové sebevědomí neměl,“ zavzpomínal si na společné působení v McLarenu z let 2010 až 2012.

V těch dobách nebyl Lewis Hamilton zrovna nejstabilnějším jezdcem v paddocku. Mávaly s ním osobní problémy v čele se vztahem a následným rozchodem s Nicole Scherzingerovou, což se odráželo i na okruzích. Dnes však už o soukromí sedminásobného mistra světa slyšíme jen sporadicky a ani se mu nepřipisují problémy v kokpitu.

Hamilton totiž vyspěl a se ziskem titulů nasbíral sebedůvěru. „Teď ji má. Stal se z něj všestranný pilot se sebevědomím, že se může pustit do nové výzvy. Jako piloti to potřebujeme. Nezůstanete tu tak dlouho jako Fernando, pokud nemáte před sebou nové výzvy. Myslím si, že Lewis už takovou novou výzvu potřeboval a dostal ji.“