logo F1live.cz

Lando Norris se dočkal! Miami se odeje do barev papáje

Lando Norris
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 5. 2024

Velká cena Miami nepřinesla žádnou nudnou procesí, kterou jsme očekávali. Byl to intenzivní závod plný zvratů. Zdálo se, že Red Bull má tak akorát dostatek tempa, aby odrazil Ferrari a McLareny, ale pak se s přispěním ideálně načasovaného safety caru ujal vedení Lando Norris, jehož monopost měl v Miami nepřekonatelné tempo, a těší se z prvního vítězství ve Formuli 1.

Závod se téměř skončil dříve, než začal, pro piloty Red Bullu a Ferrari. Charles Leclerc špatně odstartoval, dostal se přes něj Sainz a do první zatáčky to před něj poslal i Sergio Pérez. Ten však vůbec neodhadl úroveň přilnavosti a své sebedůvěry na brzdách a téměř sestřelil z trati Maxe Verstappena a Carlose Sainze.

Naštěstí (téměř zázrakem) prošli všichni první zatáčkou bez újmy. Leclerc se vrátil na druhé místo a Sainz, který se musel vyhýbat Pérezovi, spadl za Oscara Piastriho na čtvrté. Verstappen si v úvodu vybudoval drobný náskok, ale Leclerc za ním se musel soustředit hlavně na obranu. Oscar Piastri nastínil tempo McLarenu, když se nakonec dostal před Leclera na druhé místo.

Piloti Ferrari se však nevzdali a dokázali se udržet v DRS za Oscarem. Kolem 20. kola začali mířit do boxů první jezdci z čela. Nejprve tam přišel Leclerc, o čtyři kola později Verstappen a po dalších čtyřech kolech společně Sainz a Piastri. V té době však už byl nejrychlejším mužem na trati Lando Norris navzdory starým pneumatikám. Dlouho však zůstal zaseknutý za Sergiem Pérezem a zdálo se, že svou ztrátu nikdy nedožene.

Potom se však na něj usmálo štěstí. Kevin Magnussen měl další ze svých „chvil“, natlačil se před Logana Sargeanta a americký závodník skončil ve zdi. Na trať vyjel safety car přesně v době, kdy v boxech zastavili všichni kromě Landa. Ten poděkoval, přezul a ujal se vedení!

Po restartu měl nejčerstvější pneumatiky a ani náhodou nepotřeboval sledovat svá zpětná zrcátka. Rychle se odpoutal od Verstappena a šel si vlastní závod. Svůj McLaren nakonec bezpečně dovezl do cíle a těší se ze svého prvního vítězství ve Formuli 1. Druhý skončil Verstappen a třetí Charles Leclerc.

Po restartu se bojovalo spíše za ním a nejintenzivnější souboj svedli Sainz s Piastrim. Španěl se po velké snaze nakonec dostal dopředu, ale došlo ke kontaktu, který poškodil přední křídlo australského závodníka. Ten ho musel vyměnit a spadl na chvost. Na páté místo se tak po nevýrazném a neviditelném výkonu posunul Sergio Pérez, šestý skončil po bojovném výkonu Lewis Hamilton, sedmý opět vynikající Júki Cunoda, osmý George Russell, devátý Fernando Alonso a desátý Esteban Ocon, který získal první bod pro Alpine v této sezóně.

Příští víkend si od F1 odpočineme a pak nás 19. května čeká Velká cena Emilia-Romagna na nádherném okruhu v Imole.

Live

Související zprávy