logo F1live.cz

Piastri: Směřovali jsme k tomuto momentu

Oscar Piastri pred Charlesom Leclercom a Carlosom Sainzom
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl7. 5. 2024

Oscar Piastri měl závod v Miami výborně rozjetý, a byl to on ze dvou McLarenů, kdo zpočátku poutal větší pozornost. Nakonec však nezískal ani bod, což mu při vítězství týmového kolegy, které mu samozřejmě dopřál, přineslo smíšené emoce.

Piastri si ze šestého místa polepšil po startu na třetí, a ve čtvrtém kole se nádherným manévrem dostal i přes Charlese Leclerca. Bez větších problémů si kontroloval druhou příčku, až přišel safety car, který mu strategicky nezapasoval.

„V první polovině závodu jsme udělali mnoho věcí správně. Měl jsem trošku smůlu s načasováním safety caru, a věci už potom prostě nešly mým směrem. Pro tým to byl ovšem výborný den, a zasloužili jsme si mít vpředu obě auta. Pro mě to tedy byl den se smíšenými pocity,“ zhodnotil Oscar Piastri.

Australan se po safety caru ocitl za Charlesem Leclercem, a zezadu do něj dotíral Carlos Sainz. Jejich souboj dospěl až do kontaktu, po kterém byl Sainz uznán jako viník a dostal dodatečnou pětisekundovou penalizaci. Piastriho závod však už byl po poškození předního křídla nenávratně zničen, a přes stíhací jízdu se už na body nevrátil.

„Zřejmě to byl jeden ze závodních incidentů. Zřejmě jsme nebyli nějak blízko k vrcholu zatáčky, ale musím si to prohlédnout,“ znělo strohé konstatování Australana bezprostředně po závodě.

Piastri by měl v Imole dostat plný balíček vylepšení, a z Miami si navzdory nule na kontě bodů odnáší i několik pozitiv. „Landovi pomohlo i trochu štěstí, ale pak vyhrál závod svým tempem, když se vzdaloval Maxovi. Pro tým je to velmi, velmi povzbuzující. Velmi se z něj těším, myslím si, že si to zasloužíme. Já jsem se v autě cítil dosud nejlépe v rámci tohoto roku.“

Oscar Piastri jako správný týmový hráč dopřál premiérový triumf svému kolegovi. „Naše trajektorie z uplynulých 12 měsíců směřovala k tomuto momentu. Lando se k tomu už dlouho blížil, a těším se z něj,“ uzavřel australský pilot.

Související zprávy