logo F1live.cz

Zásluhu na Norrisově vítězství si připsal také „talisman pro štěstí“ Donald Trump

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala7. 5. 2024

Když Esteban Ocon získal své premiérové vítězství v Maďarsku, volal mu také francouzský prezident Emmanuel Macron. Landovi Norrisovi zase přišel osobně podat ruku Donald Trump. Nuže a jaký by to byl politik, kdyby si za jeho vítězství nepřipsal alespoň část zásluh.

Landovi Norrisovi se podařilo vyhrát na 110. pokus. Mladík z Bristolu tento velký moment musel pořádně oslavit, takže mu nedělalo problém změnit své pozávodní plány. V místních klubech zažil přivítání mezi vítěze.

Toto první vítězství přišlo necelé čtyři hodiny poté, co bývalý prezident USA Donald Trump dostal soukromou přehlídku celé garáže a monopostu v podání šéfa stáje Zaka Browna.

„Před závodem jsem ho v garáži neviděl, protože jsem měl plné ruce práce s přípravami. Pak však přišel za mnou a pogratuloval mi,“ prozradil Lando Norris o Donaldu Trumpovi. „Řekl, že byl mým talismanem pro štěstí, protože to bylo moje první vítězství. Nevím tedy, jestli bude chodit i na další závody…“

Pilot McLarenu si této gratulace cení. „Donald je člověk, kterého musíte respektovat. Byla to pro mě čest, že přišel za mnou a obětoval čas ze svého života, aby uznal, co jsem udělal. Byl to super moment.“

Donald Trump je na politickém poli postavou, která rozděluje. V současnosti je dokonce i pravidelným účastníkem soudních jednání, například za padělání obchodních záznamů a uplácení pornoherečky, ale také kvůli své roli v souvislosti s lednovým „povstáním“, nezákonnému držení utajovaných dokumentů, ovlivňování voleb, pomluvě či podvodu. Celkem jde až o 34 obvinění.

Po závodě se Trump se svou kampaňovou kšiltovkou fotil s Landem Norrisem i prezidentem FIA Mohamedem bin Sulajemem. I vzhledem k tomu, že Mezinárodní automobilová federace před časem zakázala jakékoli politické projevy či odkazy jezdců, se její prezident snad mohl zamyslet, zda takové přijetí kampaňujícího kandidáta přímo v parc fermé není také politickým odkazem.

Kritiku si musel vyslechnout i samotný McLaren. Proč Trumpa přijal tým, který se prohlašuje za apolitický? Rozhodnutí obhajovala stáj vydáním oficiálního stanoviska: „McLaren je apolitická organizace, ale uznáváme a respektujeme úřad prezidenta USA. Když jsme obdrželi žádost o návštěvu naší garáže během závodního dne, akceptovali jsme ji společně s prezidentem FIA a generálním ředitelem Liberty Media a Formule 1.“

„Byli jsme poctěni tím, že McLaren Racing byl vybrán jako reprezentant Formule 1, což nám dalo příležitost předvést inženýrskou práci na světové úrovni, kterou přinášíme do motorsportu,“ vzkázal tým.

Související zprávy