logo F1live.cz

Nováčci potřebují čas? Nonsens, podívejte se na Piastriho, říká Berger

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 10. 2023

Je současná Formule 1 pro nováčky příliš náročná a složitá? I tak zkušený bojovník jako Franz Tost nedávno řekl, že mladý závodník potřebuje minimálně tři roky, aby mohl prokázat svůj plný potenciál. Ať už to myslel vážně nebo se jen snažil obhájit svého svěřence Júkiho Cunodu, jeho krajan Gerhard Berger s tímto předpokladem nesouhlasí.

Chyby jsou pro nováčky a začínající závodníky poměrně běžné. Stačí se podívat na takového Logana Sargeanta, který ve Williamse rozhodně neprožívá nováčkovskou sezónu jako z velké knihy. Nedařilo se ani Nyckovi de Vriesovi, který přitom není vůbec nezkušeným závodníkem.

Existují však i výjimky. Ty jsou podle bývalého pilota Gerharda Bergera pomyslným měřítkem, které odděluje zrno od plev. „Neustále se říká, že potřebujete jezdit ve Formuli 1 nějakou jednu, dvě nebo tři sezóny, abyste si na všechno zvykli,“ řekl médiím Rakušan.

„Omlouvám se, ale to je nesmysl. Prostě nasedněte a jezděte. Max Verstappen byl rychlý od prvního dne, Lando Norris byl rychlý od prvního dne a nyní je rychlý od prvního dne i Piastri. To jsou výjimečné talenty,“ prohlásil Berger.

Ten nezapomněl pochválit ani dominátora letošní sezóny Maxe Verstappena. I když dnes se na jeho adresu vyjadřuje v superlativech, ani on se v minulosti neubránil pochybnostem při některých Nizozemcových počinech. Dnes však má naprosto jasno.

„Je fascinující a senzační sledovat, jak tento kluk dokončuje tolik závodů v čele – a bez sebemenší chyby. Kromě toho je to neuvěřitelně sympatický kluk. Viděl jsem jen velmi málo takových pilotů jako on – vždy odpoví, vždy je trpělivý a milý. Max je skrz naskrz dobrý kluk,“ prohlásil Berger, který v jednom z dalších rozhovorů šel ještě dále a postavil Verstappena na stejnou úroveň s Ayrtonem Sennou.

Rakušan se krátce věnoval i situaci z první zatáčky katarských závodů, kdy došlo ke kolizi pilotů Mercedesu. Krátce se mnozí ptali, kdo za to mohl, ale odpověď rychle přinesl jeden z účastníků incidentu.

„Překvapilo mě, že některé televizní stanice byly zmatené. Bylo naprosto jasné, kdo za to mohl. Líbilo se mi však, jak se Hamilton okamžitě omluvil. Je úchvatné sledovat, když se někdo dokáže postavit a po takovém incidentu převzít odpovědnost na svá bedra,“ řekl Berger.