logo F1live.cz

Berger změnil názor. Nejlepším jezdcem všech dob už není Senna, ale Verstappen

Max Verstappen
© RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2024

Gerhard Berger patří k největším fanouškům Ayrtona Senny na světě. Rakušan byl týmovým kolegou brazilské legendy, jeho velkým kamarádem a obdivovatelem. Na otázku, kdo je nejlepším jezdcem všech dob, tak měl několik desetiletí jen jednu odpověď. V roce 2023 však změnil svůj názor.

Rakušan již minulý rok naznačil, že jeho postoj se začíná měnit. V říjnu v rozhovoru pro italský deník Gazzetta postavil Maxe Verstappena na stejnou úroveň jako Sennu. „Vždy jsem považoval Sennu za nejlepšího závodníka všech dob. Musím však říci, že Max je na stejné úrovni,“ řekl Berger před několika měsíci.

Tento měsíc v rozhovoru pro Kronen Zeitung oznámil definitivní změnu svého názoru. „Už dříve jsem řekl, že Senna je nejlepší jezdec všech dob, ale myslím si, že Verstappen je o něco lepší. Má schopnosti, které jsem nikdy předtím neviděl, ale fanoušci potřebují více vítězů v jedné sezóně,“ prohlásil Berger.

„Podle mě je zajímavá i perfektní sezóna, jakou jsme viděli v podání Red Bullu minulý rok. Na jedné straně tu máme tým, který neodstoupil ze závodu kvůli technickým problémům a nedopustil se žádných zdržení při zastávkách v boxech, na druhé straně tu je bezchybný jezdec na hranici svých možností,“ řekl Rakušan.

Před startem nové sezóny se Gerhard vyjádřil i na adresu dvou svých bývalých týmů. McLaren a Ferrari patřili loni k nejbližším pronásledovatelům Red Bullu. Oběma se dokonce podařilo dominantní Red Bull porazit, ale jen v Singapuru, což je z celkových 22 pokusů žalostně málo. Pokud však chceme v novém roce vidět vyrovnanější dění na trati, jsou právě McLaren, Ferrari a Mercedes naše největší naděje.

„McLaren je na dobré cestě. Z týmu vyzařuje klid a pokud se mu podaří udělat další krok, může být v této sezóně velmi úspěšný. Je možné, že se stane silným konkurentem, ale pro mě je Ferrari druhým nejsilnějším týmem,“ prohlásil Berger.

„Fred Vasseur byl loni v týmu nový a musíte mu dát čas. Má za sebou rok, do týmu přibyli noví lidé a myslím si, že jsou schopni udělat další krok vpřed. Přesto nesmíme zapomínat, že Red Bull je měřítkem s Maxem Verstappenem, Adrianem Neweym, Helmutem Markem a Christianem Hornerem. Mají silné vedení a strašně dobrého jezdce. Bude těžké je překonat. Myslím si, že opět budou na čele startovního pole,“ řekl desetinásobný vítěz velké ceny.