logo F1live.cz

Soud zrušil Piquetovi pokutu za rasistické komentáře na adresu Hamiltona

Archive number: M398349
© 2023 Qatar Grand Prix, Sunday – Sam Bloxham
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 10. 2023

Trojnásobný šampion Nelson Piquet měl loni rasisticky komentovat Lewise Hamiltona, když 38letého Brita označil slovem „neguinho“. Brazilský soud uznal 71letého rodáka z Ria de Janeiro za tento výrok vinným a na začátku roku mu udělil vysokou pokutu přesahující 800 tisíc britských liber. Nyní však po přehodnocení celého procesu svůj původní verdikt zrušil.

Výraz „neguinho“ v portugalštině doslova znamená „malý černoch“. Piquet však trvá na tom, že tento výraz nebyl myšlen rasisticky a zdůraznil, že se někdy prý používá na popis muže nebo člověka.

Kupodivu brazilský soud na tuto slabou výmluvu skočil a po několikaměsíčních peripetiích nakonec Brazilce osvobodil od všech obvinění. Piquetovi právníci uspěli s odvoláním, že slova několikanásobného mistra světa mohou být považovány za posměšné nebo urážlivé, ale nejedná se o projevy nenávisti nebo dokonce rasismus.

„Neexistují žádné důkazy, na základě kterých by šlo o projevy nenávisti. Jednalo se o běžné použití hovorového (neformálního) jazyka, který i když byl protkán nepatrnou, nevědomou a nevhodnou rasistickou narážkou, nemá dostatečnou vážnost a relevanci pro charakterizaci kolektivní škody,“ uvedl v jednomyslném rozhodnutí soudce.

Proti rozhodnutí bude možné se odvolat, a to k Nejvyššímu federálnímu soudu, který je nejvyšší právní instancí v brazilském právním systému.

Související zprávy