logo F1live.cz

V Brazílii uvidíte mou mentální sílu, dušuje se Pérez

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2023

Sergio Pérez má za sebou další náročný týden. Havárie v prvním kole GP Mexika, ohromný bodový výpadek v souboji s Lewisem Hamiltonem o celkové druhé místo a další lavina spekulací, to vše za jeden týden. Do Brazílie však dorazil Pérez očividně dobře naladěný a dušuje se, že tento víkend všem zavře ústa.

Mexičan po předčasném vypadnutí z domácího závodu před médii prohlásil, že je zpět. Jeho forma během celého víkendu prý dokazuje, že se podařilo zažehnat démony prostřední fáze sezóny. I když v kvalifikaci podlehl Danielovi Ricciardovi na AlphaTauri, na týmového kolegu Maxe Verstappena ztratil jen necelé dvě desetiny, což je přesně rozdíl, který by mu měl zaručit setrvání v Red Bullu.

Mysleli byste si, že vypadnutí v prvním kole domácí velké ceny srazí Mexičanovo nově nabyté sebevědomí na kolena, ale podle slov samotného Péreze je pravý opak pravdou. „Myslím si, že je to pro mě skvělá příležitost ukázat, jakou mám mentální sílu a jak uvažuji,“ prohlásil Checo před novináři v Brazílii. „Jako sportovec si vždycky procházíte různými okamžiky, ale nejdůležitější je se z toho dostat a překonat to.“

Budoucnost mexického závodníka byla v posledním týdnu opět na stole. Řiká se, že dlouhodobá smlouva rozváže sportovci ruce a uvolní tlak na jeho bedrech, ale v Pérezově případě to moc nepomáhá a po každém nevydařeném víkendu z jeho strany se roztočí vždy stejný kolotoč. „Když procházíte náročným obdobím, tak se chcete soustředit jen na závodění a nic jiného. Ohledně mé budoucnosti koluje obrovské množství spekulací, na které prostě nemám energii. Chci se soustředit jen na neděli a na všechno ostatní je tady můj manažer,“ vzkázal mexický závodník.

Péreze čeká v závěru sezóny vyvrcholení souboje o druhé místo s Lewisem Hamiltonem. Nebýt diskvalifikace pilota Mercedesu na GP USA, byl by jejich souboj už docela vyrovnaný. Tři závody před koncem však může Checo nadále počítat s dvacetibodovou rezervou, která se mu určitě velmi hodí.

„Myslím si, že mám dostatečné tempo, abych udržel druhé místo,“ řekl Pérez před startem VC Brazílie televizi Sky. „Posledních pár víkendů jsem však měl extrémní smůlu. Pravděpodobně je čas na čistý víkend, během kterého ukážu, co všechno dokážu. Podle mě bylo tempo v posledních několika závodech mnohem lepší, než ukazují výsledky. Mám opravdu pocit, že jsme udělali velký pokrok, takže tento víkend bychom měli být opět ve formě.“