logo F1live.cz

Norris měl chuť na pole position, ale McLaren opět všechno zahodil

F-COEr9WwAAwluv
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala3. 11. 2023

Pátek v Sao Paulu mohl patřit McLarenu. V posledních týdnech se ale stává jakýmsi pravidlem, že McLaren si víkendy komplikuje sám. Místo toho, aby Lando Norris s Oscarem Piastri stáli v první řadě, či dokonce na pole position, počítají škody na konci Q3.

Po druhé části kvalifikace to vypadalo, že Lando Norris má jasně navrch. Jeho první pokus na opotřebovaných pneumatikách dokázal překonat jen Max Verstappen, který nasadil nové softy. Když si i mladý Brit nasadil novou měkkou směs, poskočil až na čelo.

V Q3 však byli všichni jezdci pod tlakem. Inženýři je upozorňovali, že první kolo bude velmi důležité, protože po něm se na okruh mezi dvěma jezery přižene bouře. Lando Norris ale udělal menší chybičku v první zatáčce, kde mu ujel monopost. V další zatáčce vyjel levým předním kolem až na trávník.

Když mu inženýr oznámil, že trať je už ve dvanástce kluzká, Norris ji málem opustil, stejně jako Oscar Piastri, a ve srovnání s ostatními ztratil celou sekundu. Uvědomil si, že toto kolo nebude žádná sláva, a tak se ptal do boxů. Tým jeho žádost zamítl a tímto rozhodnutím mu zachránil alespoň sedmou příčku.

Z monopostu měl Lando Norris dobrý pocit, ujistil po kvalifikaci. “Bylo to skvělé a naše auto úžasné. Pravděpodobně jsme měli dostatek rychlosti na to, abychom byli celkově nejrychlejší a na pole position. Jsem docela zklamaný. Ani to teď nechci nějak prožívat.”

„Auto bylo úžasné, před kvalifikací opravdu ožilo. Mělo rychlost na to, abychom byli v čele. Samozřejmě, složit v Q3 celé kolo je už druhá věc,“ uvědomuje si rodák z Bristolu. „Jsem zklamaný, byla to další sobota plná zklamání, ale víc jsme toho udělat nemohli.“

V sobotu nás ale čeká druhá kvalifikace, a tedy prostor napravit páteční chyby. „Ano, určitě,“ nejdříve odpověděl dosti nevrle pilot McLarenu, ale pak si asi uvědomil, jak to vyznělo, a trochu provinile se usmál. „Těším se na zítra. Auto je fajn. Nevím, jestli nás čeká sucho nebo déšť, ale pokud bude sucho, měli bychom být dost rychlí. Je to škoda.“

Oscar Piastri měl ještě lépe rozjeté kolo. V prvním sektoru přidal čtyři fialové minisektory, ale i on ztratil půdu pod nohama v poslední zatáčce. Jezdec McLarenu nedokázal vysvětlit, co se tam stalo, ale je možné, že ho zaskočil nárazový vítr, který přichází těsně před bouřkou.

„Prostě jsem ztratil obrovské množství gripu. Nevím, jestli už začalo pršet, nebo co se to stalo, ale ve svém kole jsem se trápil jako všichni ostatní,“ popisoval své problémy Oscar Piastri. „Šel jsem do toho stejně jako v předchozím kole, kdy auto vyletělo z trati. Je to škoda. Vypadalo to tak, že naše auto mělo dobrou rychlost. Zkusíme to znovu zítra.“

Pro Australana to byla premiéra na okruhu Interlagos. Kromě posledního kola i celkem úspěšná. „Myslím, že to šlo dobře. Je to těžká trať, pokud chcete všechno udělat správně. Po stránce našeho tempa to byl dobrý den, jen toto počasí nám udělalo škrt přes rozpočet. Musíme se podívat na to, co se vlastně pokazilo v Q3.“

Související zprávy