logo F1live.cz

Pérezovi tentokrát nepřál osud: Stál bych v první řadě

F1 Grand Prix of Brazil – Practice & Qualifying
© SAO PAULO, BRAZIL – NOVEMBER 03: Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing walks in the Pitlane during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 03, 2023 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202311031433 // Usage for editorial use only //
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2023

Hladovému i z hrnce vykypí. Když si to Sergio Pérez nepokazí sám, tak se proti němu postaví osud. Mexičan ani v kvalifikaci na Grand Prix Sao Paula výsledkově nezářil, když obsadil jen deváté místo. Tentokrát to má však objektivní příčinu, kterou jezdci Red Bullu určitě můžeme uznat.

Max Verstappen ve svém posledním kole přidal čas 1:10,727, který stačil na pole position. Sergiu Pérezovi trvalo o téměř 1,6 sekundy déle, než projel všemi patnácti zatáčkami okruhu. Je však třeba zdůraznit, že Checovi to trvalo tak dlouho i proto, že v posledním sektoru narazil na žluté vlajky po výletu Oscara Piastriho.

“Dnes jsme měli neuvěřitelnou smůlu. Měl jsem stát v první řadě,” nevěří svému neštěstí Sergio Pérez. “Až do poslední zatáčky jsem byl velmi blízko Maxovi. Tam jsem však spatřil Piastriho a musel jsem zpomalit. To znamenalo, že jsem se ocitl na takovéhle k ničemu pozici. Je to velmi nešťastné, protože jsem měl pocit, že můžeme být mnohem lepší.”

Odrážejí Checovy slova o útoku na první řadu realitu, nebo je to další pohádka z cyklu nadějného autora? Tak se na to podívejme: Po prvních dvou sektorech Pérez ztrácel na Maxe Verstappena 0,402 sekundy, což může každý sám posoudit, zda je to hodně nebo málo. Pravdou však je, že Pérez v posledním sektoru skutečně ubral a na svého týmového kolegu tu ztratil 1,192 sekundy.

Protože v posledním sektoru Pérez neměl velkou šanci Verstappena výrazněji překonat – je tu jen jedna reálná zatáčka –, s největší pravděpodobností by se umístil na třetím místě za Charlesem Leclercem. To za předpokladu, že by se mu třetí sektor povedl.

Odpověď na další otázku má už Sergio Pérez velmi dobře nacvičenou. Měl se totiž vyjádřit k tomu, zda stále vidí prostor pro pozitivní zakončení víkendu a zisk velkého balíku bodů. “To určitě, můžeme získat dobré body. Z této pozice se nám naskytnou i dobré příležitosti.”

Související zprávy