logo F1live.cz

Pérez doufá, že mu Verstappen pomůže, ale podle Marka by se na to neměl spoléhat

*** BESTPIX *** F1 Grand Prix of Brazil – Practice & Qualifying
© SAO PAULO, BRAZIL – NOVEMBER 03: Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing prepares to drive in the garage during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 03, 2023 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) *** BESTPIX *** // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202311031459 // Usage for editorial use only //
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2023

Bitva o druhé místo v šampionátu jezdců obvykle není tak sledovaná jako letos. V paddocku se dlouho spekulovalo, že od jejích výsledků bude záviset i budoucnost Sergia Péreze. V současné době nemůžeme se stoprocentní jistotou potvrdit ani vyvrátit, zda je to pravda, ale snad se shodneme na jednom: Max Verstappen se příliš nechce podílet na této misi a pomáhat svému týmovému kolegovi.

Kdyby Lewis Hamilton nebyl diskvalifikován z Grand Prix USA, dnes by sedminásobný šampion ztrácel na Sergia Péreze pouze jeden bod. I přes to je to však velmi těsné, uvědomíme-li si, že Brit stahuje Pérezův náskok průměrným tempem sedmi bodů za závod. Pokud toto tempo udrží, na konci roku Mexičana předstihne o bod.

Sergio Pérez proto potřebuje každý bod, aby Red Bull dosáhl úspěchu, který v historii týmu nemá obdoby. Červení býci ještě nikdy nezískali první a druhé místo v šampionátu jezdců.

“Ještě jsme o tom nepřemýšleli,” odpověděl Sergio Pérez na otázku, zda očekává nějakou pomoc od Maxe Verstappena. “Ale pokud k takové situaci dojde, jsem si jistý, že mohu počítat s Maxovou podporou.”

Bude ale Max Verstappen ochoten vzdát se třeba vítězství, aby kolegovi pomohl? Nizozemec se ve čtvrtek vyhýbal odpovědi na otázku, zda by podal pomocnou ruku Sergiovi Pérezovi. Tvrdil, že sbírání bodů by nemělo být jen na jeho ramenou, a také poznamenal, že vzhledem k rychlosti monopostu RB19 by si měl Checo umět poradit i sám. “Doufejme, že k takové situaci nedojde,” řekl na téma týmové režie.

Helmut Marko svého svěřence velmi dobře zná a Sergia Péreze už nyní varuje, aby od Verstappena neměl přehnaná očekávání, vždyť ho vloni nechtěl pustit před sebe, a to se ani nebili o stupně vítězů. “Vloni to bylo jen o páté a šesté místo, což by tak jako tak nemělo žádný materiální dopad. Max si ale bude dělat to své a Checovi vítězství rozhodně nepřenechá.”

Navíc platí, že aby se vůbec něco takového dalo naplánovat, musel by Sergio Pérez nejdříve překonat sedm dalších jezdců, kteří ho dělí od Maxe Verstappena na pole position. Mezi nimi je i Lewis Hamilton, o kterém má Helmut Marko vysoké mínění.

“V roce 2021 Hamilton Verstappena jasně porazil,” připomněl Velkou cenu Sao Paula 2021, která následovala po Hamiltonově diskvalifikaci z kvalifikace, a slavný “raketový” motor, sportovní poradce týmu. “I loni jsme viděli souboj těchto dvou, ačkoliv musíme uznat, že jsme se tehdy mýlili v nastavení monopostu. Hamilton ale bývá v Brazílii velmi silný, no a Mercedes ukázal, že se zlepšuje.”

Související zprávy