logo F1live.cz

Red Bull je na nás stále příliš rychlý, přiznává Norris

Lando Norris, McLaren MCL60
© Lando Norris, McLaren MCL60
Milan Kubala
Milan Kubala5. 11. 2023

Pro příznivce McLarenu byl brazilský sprint jakousi emocionální horskou dráhou, která však neměla nejšťastnější konec. Lando Norris ani tentokrát nedokázal získat první místo, protože mu ho vyfoukl Max Verstappen. Norris na jedné straně lituje chybu ze startu, ale zároveň si uvědomuje, že jeho monopost zatím nekonkuruje Red Bullu RB19.

Tábor papájových na úvodu sprintu zamrazilo. Nejprve se přes Landa Norrise dostal Max Verstappen, následně se to podařilo i Georgeovi Russellovi. Mladík ve službách McLarenu si až poté připsal sedm bodů za druhé místo. Chvílemi se zdálo, že by ještě mohl potrápit Nizozemce v čele, ale tyto naděje nakonec vyhasly.

Lando Norris dostal na tiskové konferenci úkol provést diváky svým startem. “Provést vás… Byl jsem první a pak jsem byl druhý,” žertoval při své odpovědi. Něco však ke startu prozradil i následně na tiskové konferenci a pro Sky Sports F1. “Vím, že jsem měl o trochu lepší počáteční odraz, možná to byl reakční čas nebo něco jiného, ale druhá fáze nebyla vůbec tak dobrá. A to se stává.”

Pilot McLarenu chce v neděli startovat lépe, ale tentokrát bude stát na výhodnější levé straně. “Musíme to prošetřit a do neděle se to pokusit vylepšit. Tak to ale chodí. Někdy nepotřebujete mnoho, abyste se dostali na úroveň jiného jezdce. A pak pilot na vnitřní straně se do toho může opřít a vše je ztraceno. Takové je závodění, ale je to věc, kterou chceme do zítra zlepšit.”

A určitě si bude muset dávat větší pozor v prvních kolech. “Abych řekl pravdu, George mě trochu překvapil v desáté zatáčce. Překvapilo mě, že na to tak tlačil, ale na druhou stranu si myslím, že za to zaplatil.”

McLaren celkem dobře pracoval s pneumatikami. “Myslím si, že jsem měl velmi silný stint ve srovnání se všemi, tedy kromě Maxe. Max měl vždy něco navíc v rukávu. Rychlost Red Bullu a Maxe je na nás teď příliš,” připustil Norris. “Snažil jsem se a v některých chvílích jsem si říkal, že se mu mohu přiblížit, ale nestačilo to.”

Zbytek pole po pár kolech odpadl a ani Sergio Pérez se nedokázal přiblížit vedoucí dvojici. Z Landa Norrise byl tak jediný pronásledovatel Maxe Verstappena, který by mohl bavit diváky i v neděli. Na rozdíl od Péreze má totiž nové softy a startuje ze šestého místa.

“Neděle napíše jiný příběh, podle mě se nestačí dívat jen na dnešek,” koriguje očekávání rodák z Bristolu. “První pocity říkají, že máme rychlost, a říkají i to, co by ostatní mohli dosáhnout, ale to bude jiná situace. Možná kdyby měl George více kol na to, aby se v kokpitu usadil a trochu se staral o pneumatiky, možná by na tom byl o trochu lépe. Máme velmi mnoho otazníků a čeká nás nový den, vše bude záviset i na počasí, větru a dalších věcech, které to mohou ovlivnit.”

“Měli jsme dobrou rychlost a cítím se sebevědomě, že se dokážeme probojovat přes pole, předjíždět a bavit se, ale když Max startuje z pole position a já šestý, tak to bude určitě náročnější než v sobotu. Ale zkusíme to,” ujistil Norris.

Oscar Piastri před Fernandem Alonsem (LAT Images/McLaren)

Piastriho mrzí útok ve čtvrté zatáčce

Oscar Piastri na body nedosáhl. Víkend v Brazílii mu prostě nevychází. Za třetí zatáčkou se už ocitl na zadním křídle Charlese Leclerca, ale potom se jeho pokrok rozplynul jako ranní mlha, když vyjel z trati a spadl za Cunodu, Sainze a Ricciarda.

Musel to být ale zábavný závod, například, když využil zaváhání Daniela Ricciarda při útoku na Sainze a předjel ho. “Ve skutečnosti byl. Událo se toho hodně,” konstatoval Oscar Piastri. “Měl jsem velmi dobrý start, ale pokusil jsem se to ještě vylepšit ve čtvrté zatáčce, kde jsem to trochu přehnal. Přišel jsem o všechny své zisky.”

“Událo se toho dost a naučil jsem se mnoho věcí na neděli z hlediska závodění i pneumatik,” prozradil mladý Australan. “Budu startovat ze stejného místa, ale kolem mě budou úplně jiná auta. Uvidíme, co se naučíme během noci a doufáme, že neděle bude o něco úspěšnější.”

Související zprávy