logo F1live.cz

V příštím roce můžeme bojovat o titul, věří Norris

F-AizzTW0AAamyl
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2023

„Comeback“, jaký předvedl v aktuální sezóně McLaren, se v nejvyšší motoristické soutěži vidí opravdu jen zřídka. Zatímco na začátku roku okupoval tým z Wokingu jen pozice na konci startovního pole, v současnosti je po Red Bullu druhým nejsilnějším aktérem na startovním poli. Lando Norris proto věří, že pokud má někdo sesadit dominantní rakouský tým z pomyslného formule 1 trůnu, bude to právě britská stáj, které se to podaří.

McLaren se po třech signifikantních aktualizacích zlepšil skoro o dvě třídy a z týmu, který byl do počtu, se náhle stal tým, který na pravidelné bázi získává pódia. Ve Wokingu panuje s aktuálně dosahovanými výsledky sice spokojenost, ale stále tomu chybí pověstná třešnička na dortu, kterou jsou v tomto případě vítězství v závodech.

Ty McLaren zatím nedosahuje, ale Lando Norris věří, že už brzy by mohl. Brit je optimistický a naděje se, že si papájoví mohou v nadcházejícím ročníku dělat zálusk na prvenství v závodech, a stejně tak i na prvenstvo v šampionátu.

Na otázku, zda si myslí, že bude McLaren v příští sezóně schopen bojovat o vítězství v závodech a případně i o celkový triumf v šampionátu, Norris odpověděl: V první řadě považuji za velmi důležité, že se nám podařilo po tom, jak jsme byli na tom v Bahrajnu, dostat na dostřel Red Bullu a můžeme mluvit o tom, že se ho pokusíme vyzvat. Je to pro nás dobrým znamením,“ vyjádřil se 23letý mladík.

„Zároveň víme, že v příštím roce přineseme ještě množství dalších vylepšení, z čehož jsem nadšený. Je to ale zatím poměrně vzdálená budoucnost. Nechci na to myslet, do příštího roku na to nemá smysl myslet. Jsem ale optimista a věřím, že to jako tým můžeme dosáhnout (sbírat vítězství a potenciálně i zvítězit v šampionátu, pozn. red.),“ poznamenal držitel třinácti pódiových umístění.

McLarenu patří v současnosti pátá příčka v Poháru konstruktérů, a to i přesto, že v úvodní fázi roku okupovali Briti jen ocas startovního pole. Norris se proto domnívá, že pokud by jeden z nejúspěšnějších týmů všech dob disponoval současným balíkem už od začátku sezóny, v týmové soutěži by mu momentálně s přehledem patřilo druhé místo.

„Právě jsem mluvil Maxovi, že od té doby, co jsme v Rakousku nasadili vylepšení, jsem co do počtu získaných bodů druhým nejlepším jezdcem na startovním roštu,“ poznamenal Lando. „Myslím si, že jsme měli z hlediska bodů potenciál být druhým nejlépe skórujícím týmem. Vzhledem k tomu, že jsme přinesli několik masivních vylepšení (až v průběhu sezóny) a když vezmeme v úvahu, že mluvíme o tom, že chceme vyzvat Red Bull, si ale myslím, že jsme toho v tomto roce dosáhli opravdu hodně,“ doplnil Norris.