logo F1live.cz

Pérez prozradil, že ho do sedla vrátil týdenní “studijní pobyt” v továrně

F1 Grand Prix of Abu Dhabi – Previews
© ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES – NOVEMBER 23: Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing looks on in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on November 23, 2023 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202311231528 // Usage for editorial use only //
Milan Kubala
Milan Kubala24. 11. 2023

Sergio Pérez konečně dává zapomenout katastrofálním výkonům ze střední části sezóny a pomalu nachází sám sebe. Před posledním víkendem v Abú Dhabí prozradil, že za to vděčí také svému týdennímu studijnímu maratonu v Milton Keynes, který absolvoval po závodě v Kataru.

Bezprostředně po šachovnicové vlajce v Austinu to se Sergiem Pérezem nevypadalo dobře. Lewis Hamilton na něj ztrácel už jen devatenáct bodů a zdálo se, že by Mexičana mohl zdolat. Potom však přišly dvě diskvalifikace, které Hamiltonovy naděje srazily na kolena. Při pohledu na výkony této dvojice z Brazílie a Las Vegas se však zdá, že Hamiltonovi by to i tak nestačilo.

Sergio Pérez je rád, že se dokázal zresetovat po katastrofálním víkendu v Kataru. Nakonec prý zjistil, proč nedokáže zužitkovat rychlost svého auta jako Max Verstappen. “Po Kataru jsem se do toho opravdu hluboce ponoril. Šel jsem do továrny a strávil jsem tam asi týden. Se všemi inženýry jsme prošli i ty nejmenší detaily.”

“Pochopili jsme spoustu věcí, které jsme nedělali, ale měli jsme je dělat, abychom vykompenzovali některé slabiny. Možná jsme s autem nepracovali správně a příliš jsme se snažili všechno kompenzovat nastaveními. Víkend co víkend jsme se však v tom ztráceli,” popisuje nejtěžší období uplynulé sezóny.

Pérezovi po Kataru prospěl i jeden volný víkend, protože v první řadě potřeboval čas a prostor na podrobnější analýzy. “Potřeboval jsem to,” přikývl. “Okolo závodění či simulátoru máme tolik povinností, že jsme velmi zaneprázdnění. V té době jsem cítil, že něco takového potřebuji.”

“Pro mě bylo důležité o krok ustoupit a podívat se na všechny detaily. Myslím, že od toho bodu se naše sezóna totálně změnila,” poukazuje na poslední čtyři víkendy, na kterých se zakaždým umístil v nejlepší čtyřce — s výjimkou odstoupení v Mexiku.

Pérez ještě prozradil, že na základě analýz začali v Red Bullu jinak nastavovat monopost RB19, ale zároveň bylo nutné i trochu upravit jeho jezdecký styl. “Bylo to tak trochu o obou věcech.”

I když Mexičan pyšně hlásí zlepšení, na Maxe Verstappena stále nevyzrál. Bude se o to muset pokusit v další sezóně, zatím mu nezostáva nic jiného než smeknout klobouk před týmovým kolegou.

“Je opravdu ohromující, jak se s tím vyrovnává. Podle mě odvedl vynikající práci,” hodnotí Sergio Pérez. “On byl opravdu na jiné úrovni. Podle mě je skvělé něco takového vidět. Samozřejmě, všichni bychom chtěli být v jeho pozici, ale každý rok může mít jen jednoho šampiona.”