logo F1live.cz

Norris by se Verstappenovi v Red Bulle vyrovnal, míní vítěz Le Mans

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 12. 2023

Lando Noris je považován za jednoho z nejtalentovanějších závodníků na startovním roštu. Je však talentovaný až natolik, že by se dokázal v identickém monopostu vyrovnat Maxi Verstappenovi? Vítěz 24-hodinovky Le Mans z roku 2015 Richard Bradley je přesvědčen o tom, že ano. Brit by prý svou rychlostí v kombinaci se střídmými vyjádřeními a orientací na vlastní výkony představoval pro Nizozemce pořádnou hrozbu.

Red Bull se měl před časem usilovat o podepsání Landa Norrise. Pilot McLarenu ale upřednostnil setrvání ve Wokingu a týmu z Milton Keynes dal prozatím košem. Rakušané však přechovávají o Brita zájem zřejmě i nadále, což znamená, že Norris má dveře do dominantního celku uplynulé sezóny stále otevřené.

Kdyby čtyřiadvacetiletého pilota už působení v McLarenu omrzelo a odhodlal by se k přestupu do Red Bullu, podle Bradleyho by se po boku Maxe Verstappena neztratil. Ba co víc, pro svou rychlost a povahové vlastnosti by byl trojnásobnému šampionovi minimálně vyrovnaným soupeřem.

„Když Lando začal dominovat nad Danielem (Ricciardem), tak prostě jen pokračoval v tom, co dělal předtím (neměl velkohubé vyjádření, nepolitikárčil, orientoval se výlučně na vlastní výkony, pozn. Red.). Myslím si, že tato jeho vlastnost by Maxe překvapila.“

„Norris se s pozorností médií v minulosti popasoval velmi dobře, a stejně dobře by to zvládl i v tomto případě. Orientoval by se výlučně sám na sebe.“ Zda by Norris dokázal na Verstappena časem vyzrát, se Bradley tvrdit neodváží. Je si však jistý, že bys počínal mnohem lépe, než v současnosti Sergio Pérez. „Určitě by navzájem svedli několik soubojů. Zda by dokázal Maxe porazit, je sporné. Rozhodně by však na něj moc neztrácel.“

Být Bradley na Norrisově místě, nad nabídkou Red Bullu by dlouho neotálel. I kdyby britský závodník v souboji s Verstappenem táhl za kratší konec, stále by mohl okusit přestupový trh, na kterém by byl žádaným artiklem.

„Má 25 let a je si vědom toho, v jaké situaci se nachází. Ví, že i když mu bude McLaren nabízet nehorázné peníze a on se rozhodne přesto odjet do Red Bullu, kde to dopadne (přinejhorším) špatně, tak stále bude žádaným artiklem na trhu s jezdci. Na přestupním trhu si bude moci ptát obrovské peníze i jako 30letý. Přestupu se proto bát nemusí,“ uzavřel Bradley.