logo F1live.cz

Hamilton žádá změnu ve vedení FIA: Něco takového je prostě nepřijatelné

Lewis Hamilton a Suzie Wolffová
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2023

Ani po skončení sezóny si Mezinárodní automobilová federace neodpustila další fiasko a další kontroverzi, když se rozhodla prověřovat čestnost manželů Wolffových na základě mediálních spekulací. Bez důkazů a bez otázek vypustili do světa, že je prověřují. Ze strany FIA to bylo velmi neopatrné a dalo by se říci, že až hloupé. Nemůžeme se proto divit, že místo poctivosti a čestnosti Tota Wolffa a jeho manželky se řeší poctivost a čestnost Mezinárodní automobilové federace.

To vše se odehrálo v předvečer galavečera FIA, na kterém se budou udělovat ceny za rok 2023. Součástí ceremoniálu byly, samozřejmě, i mediální povinnosti, které prezident Mezinárodní automobilové federace ze zdravotních důvodů vynechal. Pilot Mercedesu Lewis Hamilton se na tiskové konferenci zúčastnil a bylo jasné, že hlavní pozornost bude směřována na nedávné podezření Susie Wolffové z vynášení důvěrných informací.

„Byl to náročný týden,“ přiznal Hamilton před galavečerem FIA, na kterém se zúčastnil jako celkově třetí muž mistrovství světa. „Řekl bych, že je to zklamání, když vidíte, jak řídící orgán zpochybňuje čestnost jedné z nejúžasnějších vedoucích pracovnic, jaké náš sport kdy viděl. Susie Wolffovou obvinili jen tak, bez otázek, bez důkazů a s jednoduchým ‚promiňte‘ na závěr.“

„Něco takového je prostě nepřijatelné. V tomto sportu máme mnoho úžasných lidí, kteří odvádějí vynikající práci. Probíhá neustálý boj o zlepšení rozmanitosti a inkluze v tomto odvětví. Zdá se však, že někteří lidé ve vedení FIA se nás snaží zatlačit zpět, když se my snažíme udělat krok vpřed. To se musí změnit,“ vyzývá Hamilton.

Skutečně se nebudeme divit, když opět zazní hlasy volající po skončení prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema. Problém je, že z jeho funkce ho nelze jen tak odvolat. Proto jsme zvědaví, jak se to vyvine, protože už loni měli lidé ve Formuli 1 současného prezidenta Mezinárodní automobilové federace plné zuby.

Lewis vychválil vůdcovské schopnosti svého šéfa

Hamilton na tiskovce také vyzdvihl svého šéfa Tota Wolffa a vyjádřil naději, že Mercedes se v příštím roce vrátí do boje na čele. Po dvou letech plných zklamání se snese na ramena týmu a jeho lídrů nemalý tlak. Mercedes tentokrát nesmí váhat a potřebuje dobrý start do nové sezóny.

„Toto Wolff je skvělý vůdce. Známe se už dlouho a do Mercedesu jsme přišli ve stejnou dobu. Pro nás oba to byla zajímavá cesta a oba jsme rostli společně s týmem. Neztratil ani špetku své soutěživosti. Vidíte to i v televizi, jak sedí za svým malým stolem v garáži,“ říká Hamilton na adresu svého šéfa.

„Snaží se najít rovnováhu mezi pracovním a rodinným životem. Myslím si, že v tomto směru odvedl opravdu skvělou práci. Nadále tlačí všechny dopředu. Je to velmi, velmi přístupný vůdce a myslím si, že lidé se s ním dokážou ztotožnit, s jeho emocemi i s jeho tahem na branku,“ pokračoval sedminásobný šampion.

„Je velmi chápavý. Pro nikoho v týmu to nebylo lehké období, když se o něco snažíte, ale nejde to úplně podle vašich představ. Mnoho jsme se toho však naučili a jsem opravdu hrdý, když vidím pokrok, který udělal jako jednotlivec i jako člověk,“ dodal Hamilton.

Související zprávy